Zoeken
 


Economen waarschuwen voor tweede financiële crisis in de Verenigde Staten

Laatste wijziging: donderdag 26 februari 2009 om 15:56, 4933 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 26 februari 2009


Een aantal experts waarschuwen voor een tweede financiële crisis in de Verenigde Staten. Dit zal in de rest van de wereld natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan en wederom een domino-effect tot gevolg hebben. Grote exporteurs naar de Verenigde Staten hebben hun uitvoer al fors zien inzakken, bijvoorbeeld Brazilië, China, Japan en Zuid-Korea.

Volledige analyse:

In bijvoorbeeld China wordt openlijk getwijfeld wat er gedaan moet worden met de ruim 1,3 biljoen aan dollarreserves. China’s buitenlandse reserves bedragen bijna USD 2 biljoen. De Chinezen verwachten dat de Amerikanen meer geld moeten bijdrukken en leningen moeten uitgeven. Dat is negatief voor de dollar. Er wordt inmiddels gekeken of er niet meer grondstoffen, zoals olie, moeten worden gekocht met die reserves. Hillary Clinton is niet voor niets naar China afgereisd om het land op het hart te drukken om toch vooral Amerikaanse staatsleningen te blijven kopen.

Diverse gerenommeerde Amerikaanse economen, bijvoorbeeld Paul Krugman en Nouriel Roubini, denken dat Amerikaanse banken nog honderden miljarden dollars moeten afschrijven. Zij denken dat een nationalisatie hun enige redding is. Zelfs 'bull market assistent' Alan Greenspan is inmiddels voor. Veel Amerikaanse banken zitten met duizenden huizen in hun boeken. En de problemen zijn nog niet voorbij, want volgens Credit Suisse worden in 2011 de rentes aangepast (lees: verhoogd) van potentieel USD 1 biljoen aan Alt-A en ARM (adjustable-rate) hypotheken. En veel huiseigenaren zouden dat niet aankunnen. Daarnaast wordt er gevreesd voor honderden miljarden aan credit-card leningen en bedrijfsobligaties. Ook zien economen meer opzeggingen bij hedgefondsen.

Obama probeert nationalisatie nog af te wenden en ziet liever een publiek-privaat fonds opgezet worden. Hier kunnen dan de slechte bezittingen in worden geplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Financiën begint woensdag met stress-tests voor de grootste banken. Die moeten uitwijzen welke banken gezond zijn en welke in de problemen komen wanneer de economie verder verslechtert. Verwacht wordt dat Citigroup en Bank of America deze tests niet zonder kleerscheuren doorstaan.



Bron: energyplaza

Voeg toe aan: