De financiële crisis heeft zich verplaatst van Wall Street naar alle straten in de wereld, zoals de economische schok veroorzaakt dit spanningen en lijden in elk deel van de wereld economie.
In Florida, een staat die geteisterd wordt door vallende huizenprijzen en uitzettingen, proberen bewoners zich te bewapenen tegen de recessie, met verzoeken van (42%) om verborgen wapens toe te staan. In Moskou, klom het moord percentage met 16 procent omhoog. Op Tetsuya's - het meest exclusieve en duurste restaurant in Sydney - is de wachtlijst geslonken van drie maanden naar 24 uur.
In de afgelopen paar maanden, werd ons verteld dat we gevangen zitten in de ergste economische crisis sinds 20 jaar, daarna was het 30 jaar, daarna 80, vervolgens 100. Het kan niet lang meer duren voordat iemand ons erop wijst dat echt, alles bij elkaar genomen, de Zwarte Dood relatief aangenaam was. Maar afgezien van de overdrijving, één ding is duidelijk: wat begon als een financieel probleem in bepaalde schuld-geweekte naties is nu tot een globaal economisch/financieel drama geworden. Het verandert het gedrag en de wijziging van de pikorde van de economieën in de gehele wereld. Er zal sociale onrust ontstaan en een veranderingen van het regime vragen. Ontvangen wijsheid, ook over de voordelen van vrije handel, globalisering en Europese integratie, kunnen worden uitgebracht op een vreugdevuur van verwijt. Schattingen van hoe lang de pijn zal variëren van een jaar tot een decennium. Wie het weet mag het zeggen?
Een van de belangrijkste ontwikkelingen is het besef dat de meest voorzichtige landen - zoals Duitsland, Japan en China – net zoveel zullen lijden als de geldverkwisters zoals Amerika, of zelfs erger. Het probleem was dat de Chinezen en de Duitsers te zuinig waren: hun landen zijn van de groei afhankelijk en van de verkoop van goederen naar landen die op te grote voet leefden. Nu de Amerikanen zich niets meer kunnen veroorloven en haar producten niet meer kan kopen , is de Chinese export ingestort, een daling van 17,5 procent in januari van een jaar eerder.
Amerikanen kunnen niet uitgeven omdat de huizenprijzen zijn gekelderd en hun hypotheken betaald moeten worden, hun aandelen zijn gedaald en de banken lenen ze geen geld. Dinsdag zag men de hoogste maandelijkse sprong van de werkloosheid in 34 jaar. De even bezorgde Chinees lijkt nu nog meer te willen sparen: de invoer in China daalde 43 procent in januari in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar als er niemand thuis of in het buitenland hun goederen wil kopen, zal het resultaat massale werkloosheid zijn: ongeveer 20 miljoen mensen hebben al toegezegd gekregen dat zij hun baan hebben verloren.
Naarmate de vraag opdroogt, verhard de levensaders van de wereldhandel. Lufthansa's luchtvracht divisie zet 2600 medewerkers op werktijd verkorting, terwijl vrachtschepen zoveel lege containers hebben dat de scheepvaart nu één tiende vervoerd van wat ze waren vorig jaar vervoerden. Het domino-effect is complex, maar pijnlijk. "Te Huur" tekenen menig winkelruimten van bijvoorbeeld New York's Madison Avenue, waar de leegstand steeg met 50 procent in 2008. De huurprijzen zijn gedaald met één derde en de dames die normaal hun lunch bestelde bij Barneys, of frocks van Versace denken nu wel twee keer na. Deze dalende eetlust voor luxe goederen helpt verklaren waarom de helft van de Indiase diamant 400.000 werknemers hun baan verloren hebben. Meer dan 40 hebben zelfmoord gepleegd.
Of neem de auto verkoop, die Carlos Ghosn, de chief executive van Renault-Nissan, naar schattingen deed vallen met 21 procent in de hele wereld dit jaar. Auto bedrijven zijn aan het smeken bij regeringen voor een “helpende hand”. Onder andere, minder auto's betekent minder katalysatoren, wat betekent dat platina niet hoeft te worden gewonnen. De prijs van platina is gedaald tot de helft, en de grootste producent ter wereld, Anglo Platinum, die voornamelijk in Zuid Afrika opereert staan 10.000 banen op de tocht. Spanje verliest per week 40.000 banen.
De uitdaging is om te komen met een politiek antwoord dat zaken niet erger maakt. Westerse landen gebruiken dit om te prediken in alle openheid, het vrije verkeer van mensen, het afbreken van barrières. Heel belangrijk is het om de Sociale onrust te onderdrukken die zich zeer snel verspreidt, in het bijzonder in gevaar zijn de landen van Midden-en Oost-Europa, die de vrije markt innig omhelsde na de val van de Berlijnse Muur. "De puinhoop in Midden-en Oost-Europa is een duidelijk gevolg van de globalisering", zegt Hans Redeker, een strateeg op Europees bank BNP Paribas. "Het mag geen verrassing zijn dat Westerse banken steeds meer de lokalen aan het pleasen waren en de nationale regeringen."
De wereld leiders beloven te stoppen met protectionisme, maar hun acties spreken anders. De Aziatische economieën zullen ter zijner tijd betere pensioenen en gezondheidszorg hebben, zij hebben een vangnet voor moeilijke tijden, en genoeg geld onder hun matras. "Het doel van een economie is te consumeren." Op dit moment, is het voornaamste doel: “te overleven.”
Vertaald door Dabar
Bron: weeswaakzaam
Voeg toe aan: