woensdag 18 februari 2009
De laatste weken worden over de hele wereld 'vuurballen' aan de hemel waargenomen. Eén vuurbal werd ook in Nederland gezien en in Zweden gefilmd. Volgens de Russische ruimte-expert Igor Lisov zijn dit meteorieten, die mogelijk door de pas in 2007 ontdekte komeet Lulin (foto) richting de Aarde geslingerd worden. Deze komeet, die een groene waas om zich heen heeft hangen, zal aanstaande dinsdag 24 februari het dichtst onze planeet genaderd zijn.
Volgens Lisov veroorzaakt de 'nieuwe' komeet forse zwaartekracht-verstoringen, waardoor meteorieten uit de Leoniden-gordel uit hun baan geduwd worden. Een aantal van deze meteorieten zouden de Aarde hebben bereikt, en al op diverse plaatsen zijn ingeslagen (Texas, Atlantische Oceaan). Deze 'vuurballen', die zijn gezien in de VS, Canada, Zweden, Italië en Nederland, ontstaan als een meteoriet de atmosfeer van de Aarde binnendringt.
Volgens Lisov kan de naderende komeet hierdoor een gevaar opleveren, mede omdat ook losrakende delen van de komeet zelf richting onze planeet kunnen worden geslingerd. Als een grote meteoriet uit zijn baan wordt gerukt en op de Aarde zou neerstorten, dan kan dit een catastrofale aardbeving en/of enorme vloedgolven veroorzaken. De kans hierop wordt door de meeste astronomen over het algemeen als zeer klein beschouwd.
Komeet Lulin is volgens astronomen nog niet eerder bij de Aarde in de buurt geweest. Lulin wordt ook wel de 'groene komeet' genoemd, vanwege een gigantische, om de komeet hangende groene gaswolk, die volgens schattingen net zo groot is als de superplaneet Jupiter. Het groene gas bestaat uit het zeer giftige cyanogeen, een stof die in veel kometen voorkomt, en diatomische koolstof (C2). Beide substanties lichten groen op als deze verlicht worden door de zon.
Astronomen waarschuwden recent nog voor het bestaan van zogenaamde 'donkere kometen', die pas worden opgemerkt als ze relatief dicht de Aarde zijn genaderd. Er zouden duizenden van dit soort kometen zijn. Wetenschappers schatten dat er zich zo'n 3000 kometen in het Zonnestelsel bevinden, waarvan er slechts 25 geidentificeerd zijn. Er wordt weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar astronomen nemen regelmatig kometen waar als deze zich slechts op één of twee dagen afstand van de Aarde bevinden.
Naast kometen en meteorieten bestaan er ook asteroïden; grote rotsblokken, die in grootte variëren van enkele tientallen meters tot vele honderden kilometers, die in een baan om de zon draaien. Sommige asteroïden naderen gevaarlijk dicht de Aarde. Op dit moment zijn er zo'n 1026 potentieel gevaarlijke asteroïden ontdekt. Op 2 februari passeerde een 12 meter groot rotsblok de Aarde op slechts 190.000 km. Asteroïdes met een diameter van vele honderden meters passeren regelmatig relatief dicht onze planeet, en zouden bij een botsing onvoorstelbaar grote rampen veroorzaken, en zelfs onze hele beschaving kunnen wegvagen.
Komeet Lulin, die op 24 februari de Aarde tot ca. 60 miljoen kilometer genaderd zal zijn, kan mogelijk met het blote oog worden waargenomen, mits de lucht helder en donker is. Met eenvoudige sterrekijkers en zelfs verrekijkers zou Lulin goed te volgen moeten zijn.
Bron:
xandernieuws
Voeg toe aan: