De Britse overheid bouwt een geheime database die de reizen van 60 miljoen Britten gaat bewaren. Het centrum waar de database zich bevindt zal namen, adresgegevens, telefoonnummers, stoelreserveringen, reisroutes en creditcardgegevens van alle 250 miljoen reizigers voor een periode van 10 jaar vastleggen, zo laat het Ministerie van Binnenllandse Zaken weten. Dit zou essentieel zijn in het bestrijden van terrorisme, criminaliteit en illegale immigratie. Sceptici vrezen dat dit de komst van een politiestaat versnelt.
"Het lijkt erop dat de overheid databases bouwt om meer en meer informatie over ons leven op te slaan", zegt schaduwminister Chris Grayling. "Ze rechtvaardigen het altijd door beveiliging of persoonlijke bescherming erbij te halen. Maar de waarheid is dat we een overheid hebben die niet met deze gevoelige onderwerpen te vertrouwen is. We moeten het niet toestaan om een Big Brother maatschappij" te worden", aldus Grayling.
Grenscontrole
Wanneer een passagiers een ticket koopt om van of naar Groot-Brittannië te reizen, wordt die data naar het agentschap gestuurd. De data wordt dan via diverse lijsten gecontroleerd om terroristen of criminelen er vervolgens uit te pikken. "Groot-Brittannië heeft één van de strengste grenscontroles van de wereld en we doen er alles aan om dat zo te houden. Onze hightech grenscontrolesysteem stelt ons in staat reizigers te tellen en is gericht op diegene die zich niet aan onze regels houden", zegt Phil Woolas, Minister van Immigratie.
Het oorspronkelijke "E-border" idee komt uit 2005, toen Tony Blair niet in staat was te vertellen hoeveel uitgewezen asielzoekers er in Groot-Brittannië waren. Op dit moment wordt er alleen beperkte informatie over geselecteerde routes en reizigers in een testdatabase bijgehouden. In de toekomst zal alle data automatisch naar de nieuwe database worden gestuurd.
Bron: security.nl
Voeg toe aan: