Zelf wasmiddel maken

Laatste wijziging: woensdag 3 april om 13:24, 3238 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 3 april 2013

Ecowijs) Jaren geleden stond mijn kast vol met allemaal verschillende soorten wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel voor de witte was, vloeibaar wasmiddel voor de donkere was en dan nog de waspoeders en vlekkenverwijderaars. Inmiddels is die voorraad al gereduceerd naar een fles vloeibaar wasmiddel en twee soorten waspoeder van het merk Ecover. Ook heb ik een tijd geleden een ecowasbal aangeschaft en dat heeft er al in geresulteerd dat ik minder wasmiddel nodig heb om mijn was schoon te krijgen.

Nu las ik ergens dat het heel eenvoudig is om zelf wasmiddel te maken dus ben ik op zoek gegaan. Niet om nou altijd zelf aan de slag te gaan, maar gewoon omdat ik het een keer wil proberen. Wie weet bevalt het zo goed dat ik het blijf doen. Op internet is in ieder geval genoeg informatie te vinden over hoe je zelf wasmiddel kunt maken. Zelfs afwasmiddel voor in de afwasmachine is heel eenvoudig. Daar zal ik een volgende keer over schrijven, maar voor nu zal ik je eens laten zien hoe makkelijk het is om zelf wasmiddel te maken.

Wat heb je nodig

  • 80 gram zeep
  • 80 gram soda
  • 5 liter water

Zelf heb ik gekozen voor lavendelzeep van het merk Urtekram omdat ik een geurtje toch wel lekker vind. De zeep is gemaakt van natuurlijke olie en biologische lavendelolie. Je kunt uiteraard ook een andere zeep van een ander merk en een andere geur gebruiken. Zeep die veel gebruikt wordt voor het zelf maken van wasmiddel is Marseille zeep of Sunlight. Deze zijn nog een stuk goedkoper dan de zeep die ik heb gebruikt.

Hoe maak ik het wasmiddel

  • Rasp 80 gram zeep
  • Voeg de zeep aan een liter gekookt water toe en roer dit totdat de zeep volledig is opgelost
  • Voeg 80 gram soda toe en roer het nogmaals goed door elkaar
  • Giet het mengsel in een grote emmer en doe er nog vier liter heet water bij
  • Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen.

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan.

Gebruik

Vul een wasbolletje met het wasmiddel en leg het tussen de was in de wasmachine en wassen maar. Het is geschikt voor alle soorten was.

Nu heb ik in meerdere artikelen gelezen dat je een scheutje azijn kunt toevoegen in het wasverzachtervakje van de machine om dit te gebruiken als wasverzachter. Of dit een goed idee is of niet, daar ben ik nog niet achter. Soda reageert namenlijk op azijn en dat zou de werking kunnen beinvloeden.

Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat wasmiddel maken echt heel makkelijk is, en ik vond het zelfs wel leuk om te doen. Het huis rook ook heerlijk naar lavendel. Daarbij is het ook nog eens spotgoedkoop. De kosten die ik heb gemaakt zijn € 4,85. Voor de zeep van 175 gram € 3,60 (toevallig een dure zeep, maar ze zijn er een stuk goedkoper) en voor de soda (1000 gram) € 1,25. Je gebruikt van beide maar 80 gram, dus er blijft genoeg over voor een volgende keer. Normaal gesproken koop ik ook een fles van 750 ml en nu heb ik 5 liter. Dat scheelt nogal. Bij mij gaat het er in eerste instantie om dat het een stuk milieuvriendelijker is dan de meeste wasmiddelen in de supermarkt, maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat het ook nog een heel stuk goedkoper is.

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf de zeep te raspen, dan kun je ook Marseillezeep vlokken gebruiken.

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt en heb je nog een goede tip? Laat het ons weten.

Noot: Soda kan aluminium aantasten, dus heb je nog een wasmachine met een aluminium trommel dan is het af te raden dit te gebruiken

Bron: ecowijs.nl



Bron: earth-matters.nl