30.000 ton Haring spoelt aan op IJsland

Laatste wijziging: woensdag 9 januari om 21:49, 3077 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 9 januari 2013

Een mysterie in IJsland, de onverklaarbare dood van miljoenen haringen voor de westkust van het land. Volgens de website IcelandReview.com wordt er geschat dat tot 30.000 ton haring in het Kolgrafafjörður fjord dood zijn aangespoeld

Men dacht op een bepaald moment dat de vis was omgekomen door de extreme kou in de regio deze tijd van het jaar, maar het Marine Onderzoek Instituut in IJsland (MRI) zegt dat men de oorzaak waarschijnlijk heeft gevonden.

Hypoxie, of gebrek aan zuurstof. Kortom de vissen zijn door verstikking om het leven gekomen. Het onderzoeksinstituut MRI zegt dat men tot deze conclusie komt na een aantal dagen van intensief testen.

Eraan toevoegend dat men de situatie blijft monitoren voor het geval er iets anders wordt ontdekt.

Een andere mogelijkheid die wordt opgeworpen is dat het zuurstof probleem is veroorzaakt door de bouw van een brug over het fjord zes of zeven jaar geleden.

Thorsteinn Sigurdsson, hoofd van het MRI onderzoeksinstituut, zei dat er ongeveer 270.000 ton haring in het Kolgrafafjörður fjord was twee dagen voor de haring is aangespoeld.

Metingen hebben ook aangegeven dat ongeveer 90 procent van die school vis in de fjord in leven is gebleven.. Andere factoren voor het aanspoelen van de haringen kunnen echter nog steeds niet worden uitgesloten.Bron: visserijnieuws