De Groente & Fruit Wijzer, Hoe koop je schone producten?

Laatste wijziging: donderdag 30 augustus om 09:35, 2959 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 30 augustus 2012

Groente en fruit zijn lekker en gezond, vooral als ze geen of weinig landbouwgif bevatten. Helaas kun je deze gifresten niet zien. Hoe weet je nu welke producten schoon zijn?

Wassen van groente en fruit helpt maar heel beperkt om gifresten te verwijderen.
De meeste resten zitten in de schil en door het product verspreid.

1. Koop biologische producten

eko_logo_skal

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn de beste keuze! Hierbij worden helemaal geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk voor adressen van biologische winkels en restaurants in de Bio-Gids van Biologica. Benieuwd welke supermarkt bij jou in de buurt de meeste biologische producten verkoopt? Bekijk dan de resultaten van de EKO-tellingen.

2. Kies uw supermarkt

Welke supermarkt verkoopt de schoonste producten? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van de overheid controleert jaarlijks circa 3000 groente- en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen. Tot voor kort hield de overheid deze informatie echter geheim. Na een jarenlange campagne van Weet wat je eet zijn deze gegevens toch vrijgegeven. In het overzichtje hieronder zie je welke van de grote supermarkten het best presteert. De rangorde is gebaseerd op controles gedurende een jaar en kan veranderen zodra de overheid meer cijfers bekend maakt.

Kijk voor meer informatie bij: Hoe scoort mijn supermarkt

3. Koop producten uit Nederland

Groente en fruit uit Nederland bevat over het algemeen veel minder gifresten dan producten uit het buitenland. Met name producten uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn regelmatig sterk vervuild. Ons advies: koop producten uit Nederland.

4. Kies schone producten en kijk naar land van herkomst

Uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat sommige groente- en fruitsoorten meestal schoon zijn. Andere soorten bevatten regelmatig veel gifresten. Groente is doorgaans schoner dan fruit. Het land van herkomst bepaald vaak in grote mate hoeveel gif er is gebruikt! Zo zijn Nederlandse paprika's opvallend schoon, terwijl de Spaanse paprika's vele malen zoveel gif bevatten. Let daarom goed op het land van herkomst.

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>

Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is ons advies: kies de schoonste soorten. Eet u graag producten die helemaal niet vervuild zijn? Kies dan voor biologisch!

Ga naar onze Weet wat je eet Gifmeter voor een compleet overzicht van de meest vervuilde groenten en fruitsoorten en let daarbij op het land van herkomst! >>

5. Vraag garantie

Vraag jouw supermarkt óók om groente en fruit zonder gevaarlijk landbouwgif >>

 Bron: weetwatjeeet.nl