Crisis drijft steeds meer mensen tot zelfmoord

Laatste wijziging: dinsdag 21 augustus om 21:20, 3514 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 21 augustus 2012

Een werkloze man die zich vorige week voor het parlement in Rome in brand stak, is zondag aan zijn verwondingen overleden. De man kwam tot zijn wanhoopsdaad vanwege financiële problemen.

Angelo Di Carlo was een weduwnaar van 54. Hij was al maanden werkloos. Voor de Kamer van Afgevaardigden, in het hartje van Rome, stak hij zichzelf in de fik.

Brieven
Hij liep zware brandwonden op over 85 procent van zijn lichaam. In een rugzak liet hij twee brieven achter. Een aan zijn advocaat, en een aan zijn zoon, aan wie hij ook 160 euro naliet.

De economische crisis in Italië leidde al eerder tot zelfmoorden en zelfmoordpogingen. Zo stak een ambachtsman zich in maart in Bologna in brand voor het gebouw van de belastingdienst. In Griekenland en Israël waren er vergelijkbare gevallen.

Amsterdammers
Uit cijfers van 2011 blijkt ook dat steeds meer Amsterdammers een einde aan hun leven maken. En die stijging is absoluut toe te schrijven aan de crisis, zei Lyna Polikar, coördinator aanpak suïcidepreventie van de GGD Amsterdam. "In tijden van economische malaise zie je het aantal zelfdodingen toenemen. Mensen komen vanwege schulden of werkloosheid extra onder druk te staan. Het brengt veel onzekerheid met zich mee."

Stijging van 15 procent
Afgelopen woensdag meldden Britse onderzoekers dat het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, in een tijd van economische recessie met 8 tot 15 procent kan stijgen.

Het zijn voornamelijk mannen die geen andere uitweg meer zien. Dat komt waarschijnlijk doordat mannen die aan een depressie lijden, minder snel hulp zoeken dan vrouwen. Bovendien zou een man werkloosheid als een grotere schande zien.Bron: bnr.nl