Totale controle vanaf september 2013: Alle dataverkeer vastgelegd

Laatste wijziging: woensdag 21 maart om 08:42, 3866 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 21 maart 2012

'George Orwell had gelijk. Hij was alleen 30 jaar te vroeg,' aldus het commentaar van een bekende Amerikaanse blogger. Reden: vanaf september 2013 gaat de Amerikaanse NSA (National Security Agency) in een complex in de staat Utah al het wereldwijde dataverkeer onderscheppen, vastleggen, ontcijferen, analyseren en opslaan - inclusief de inhoud van privé telefoongesprekken, emails, internet zoekopdrachten en alles wat u digitaal achterlaat, zoals opgevraagde routebeschrijvingen, reisbestemmingen, bestelde goederen en zelfs elektronisch betaalde parkeerkaartjes.

Het extreem zwaar beschermde NSA data verzamelcentrum in Bluffdale kost zo'n $ 2 miljard en gaat virtueel alle communicatie die (elektronisch) traceerbaar is vastleggen. Al deze informatie zal in het bezit komen van de overheid van de Verenigde Staten, die ermee kan doen wat ze wil. Codenaam van het uiterst geheime (?) project: Stellar Wind (sterrenwind).

'Het leidt geen twijfel dat de NSA zich heeft veranderd in de grootste, meest geheime en potentieel meest indringende inlichtingenorganisatie die ooit is opgericht,' aldus de bekende Amerikaanse website Wired waarop het nieuws naar buiten werd gebracht. Wired baseert zich daarbij op de voormalige NSA medewerker William Binney.
 
'Iedereen is een doelwit'
Binney was als cryptowiskudige het hoofd van één van de twee Signals Intelligence Automation Research Centers van de NSA. Hij nam ontslag toen hij zich realiseerde dat de NSA met het project openlijk de Amerikaanse Grondwet vertrapt. 'We zijn nog maar een heel klein beetje verwijderd van een volledig bewaakte totalitaire staat,' waarschuwde hij.
 
Een andere hoge inlichtingenofficial benadrukte dat niet alleen al het financiële, diplomatieke en zakelijke dataverkeer kan en zal worden vastgelegd, maar ook dat van de gewone gemiddelde internetter, allereerst in de VS zelf maar ook daarbuiten. Het NSA zou inmiddels in staat zijn om al het versleutelde dataverkeer te ontcijferen, zodat niets meer geheim blijft. 'Iedereen die communiceert is een doelwit.'

1 Yottabyte
Dat het hier om een ongelooflijk hoeveelheid info gaat behoeft geen uitleg. Tussen 2010 en 2015 zal het wereldwijd internetverkeer zich verviervoudigen en 966 exabytes aan dataverkeer omvatten. In 2007 bracht het Pentagon een rapport uit waarin werd aangekondigd dat het zijn Global Information Grid geschikt zou maken voor het verwerken van 1 yottabyte, oftwel 1 miljoen exabytes. Dit gelijk staat aan 500 quintiljoen (500.000.000.000.000.000.000) pagina's informatie.
 
Deze informatie wordt onder andere verzameld door in het geheim geplaatste aftap- en afluistercentra die op strategische communicatie verzamel- en verwerkingsstations zijn geplaatst, inclusief de grote schotelantennes die worden gebruikt voor het satellietverkeer tussen de VS en de rest van de wereld. De NSA begon overigens al in 2001 met het afluisteren en controleren van persoonlijke telefoongesprekken en emails, iets waarmee de organisatie willens en wetens de Amerikaanse Grondwet overtrad.
 
Alle gecodeerde info gebroken
Om de gigantische hoeveelheid info te kunnen verwerken werd in 2004 het plan opgesteld om de meest krachtige computer ter wereld te bouwen. Deze computer moest in staat zijn om 1 quadriljoen (10 tot de 15e macht) berekeningen per seconde uit te voeren. Deze onvoorstelbare snelheid was tevens nodig om alle gecodeerde informatie, hoe complex ook, te kunnen breken en ontcijferen. (1)

Drones
Vanaf september 2013 lijkt de enige nog overgebleven veilige manier van communiceren dan ook ouderwetse face-to-face gesprekken te zijn. Alhoewel ook dat steeds moeilijker wordt, want de Amerikaanse regering gaat de komende jaren in eigen land tienduizenden drones inzetten die menselijke gesprekken tot op vele honderden meters afstand kunnen horen en opnemen (2). Eind vorig jaar werden de eerste helikopter achtige drones, waarmee mensen ook kunnen worden getaserd (tijdelijk verlamd) of zelfs vermoord, door de politie in Texas in gebruik genomen (3).


Xander

(1) Zero Hedge / Wired


Bron: xandernieuws