Goudsbloem als huismiddel

Laatste wijziging: dinsdag 13 maart om 08:46, 3269 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 13 maart 2012

De goudsbloemen komen al op. Vorig jaar in de nazomer heb ik van de uitgebloeide bloemen de zaden verzameld en een paar dagen geleden heb ik ze binnen onder plastic gezaaid. De latijnse naam voor goudsbloem is calendula, het is een prachtige zonnige bloem. En omdat ik er meer van wil genieten gaan ze dit jaar in een grotere pot dan vorige jaar. Ten eerste omdat ik vrolijk wordt van de fris oranje gele kleur, ze bloeien maar door. Ten tweede omdat ze veel geneeskrachtige eigenschappen bezitten, vooral voor de huid. Maar ook voor de spijsverteringsorganen.

Goudsbloemen zijn zo veelzijdig, het loont de moeite om er een hoekje in de tuin voor vrij te maken. In een pot gaat het ook goed, mits je voldoende ruimte tussen de planten laat.

Werkzame stoffen.
De goudsbloem bezit werkzame stoffen die het erg goed doen op de huid. Je kunt goudsbloemzalf (calendulazalf) inzetten bij schaafwonden, een ruwe of droge huid, kloven en zelfs snijwonden. Ook kan het worden gebruikt tegen acné. Maar je kunt het ook gewoon gebruiken in een lekkere huidcrème. De stoffen van de goudsbloem zijn verzachtend en ontstekingremmend. Het werd al in de middeleeuwen gebruikt als een natuurlijke antibiotica. Dus doe je voordeel ermee zou ik zeggen, het is puur natuur.

De basis van calendulazalf.
Voor het maken van calendulazalf gebruik ik als basis kokosolie, maar je kunt ook andere vetten of oliën gebruiken. Sinds enige tijd gebruiken we kokosolie voor op brood en we bakken er mee, zie hier. En van een vriendin hoorde ik dat je het ook heel goed kan gebruiken voor op je huid (dank je wel Diana). Dat klopt dus, het werkt heel prettig voor de huid en nog mooier, het is dus zonder chemische toevoegingen. We krijgen al genoeg gif en kankerverwekkende stoffen binnen. De kokosolie is dik bij een temperatuur onder de 25 graden, maar het smelt tussen je vingers. Als je het daarna op je huid smeert dan trekt het er helemaal in. Wij gebruiken overigens de kokosolie van het merk Natural Green, waar de kokossmaak alleen door middel van stoom is verwijderd en niet door chemicaliën.

De calendulazalf
Ik ga voor snel en simpel, deze calendulazalf is heel makkelijk te maken.

- Pluk de bloemen en ook de bladeren van de goudsbloemen op het moment dat ze in volle bloei gaan (dus geen uitgebloeide bloemen). Je kunt ook gedroogde bloemen gebruiken, je kunt ze zelf drogen of in een reformwinkel kopen.

- Verwarm wat kokosolie/vet au-bain-marie, dus in een bakje dat je vervolgens in een pan met warm water zet. Let op, het water in de pan mag niet koken, het hoeft zelfs niet tegen het kookpunt aan te zitten want de kokosolie smelt al bij 25 graden.

- Als de olie langzaam gesmolten is, dan voeg je de bloemen en de bladeren toe en laat dit een uur in de pan met warm water staan.

- Haal daarna het bakje uit de pan en laat het mengsel vervolgens ongeveer 24 uur op een koele plek stollen.

- Verwarm het de volgende dag weer heel langzaam au-bain-marie.

- Giet het mengel door een zeef.

- En giet daarna de olie in een paar kleine potjes.

- Eén potje gebruik je, de overige bewaar je in de koelkast voor later gebruik.

Ik heb alleen goudsbloemen gebruikt, maar als variant kun je de goudsbloemen mengen met kamille, kamille werkt verzachtend en zuiverend.

Goudsbloementhee
Je kunt natuurlijk ook een heerlijke thee maken van deze heilzame bloem. Deze thee is goed voor je maag-darmkanaal en bevordert de spijsvertering. Ook verzorgt het je huid van binnenuit. Omdat de stoffen behoorlijk krachtig zijn, kun je je het beste beperken tot af en toe een kopje, net zoals met de meeste medicinale kruiden.

- Kook water en laat het even een minuutje afkoelen zodat het niet meer volop kookt.

- Giet het daarna op een handje vol goudsbloemen.

- 6 à 8 minuten laten trekken

- Dan zeven, en opdrinken.

En hierbij kun je werderom kamille gebruiken.

Veel plezier!



Bron: zoalsjijwilt.nl