Klink overweegt uitstel patiƫntendossier

Laatste wijziging: donderdag 22 januari om 09:05, 3652 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 22 januari 2009

 

AMSTERDAM/DEN HAAG - 21-01-2009 - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt het elektronisch patiëntendossier (EPD) later in te voeren dan de geplande datum van 1 september. Dat gaat de bewindsman donderdag bespreken tijdens een vervolgdebat met de Tweede Kamer over het systeem. Dat heeft een woordvoerder van Klink woensdag gezegd.

Uitstel van het EPD zou een logisch gevolg zijn van aanpassingen aan het systeem, waarop een Kamermeerderheid eerder deze week heeft aangedrongen. Het probleem is vooral dat ICT-leveranciers nog niet allemaal voldoen aan de voorwaarden en er veel vragen zijn over de veiligheid van het systeem. Zo wordt betwijfeld of de privacy van patiënten is gewaarborgd.

De bedoeling is dat huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen met het elektronische dossier informatie over patiënten en hun medicijngebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Op deze manier moet de zorg beter worden en medische missers worden teruggedrongen.

Hackers
Voor het elektronisch patiëntendossier bestaat wel een Kamermeerderheid, maar partijen komen met verschillende voorstellen om problemen aan te pakken. Zo wil de SP uitstel om eerst nog eens te toetsen hoe het staat met de technologie, de waarborgen voor de privacy van de patiënt en het draagvlak. GroenLinks wil hackers op het systeem loslaten om te kijken of het echt veilig is. D66 ziet het liefst dat er dit jaar eerst nog een nieuwe proef komt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft op zijn beurt weer met coalitiegenoot PvdA een wijzigingsvoorstel ingediend om patiënten het recht te geven zelf hun eigen dossier te downloaden bij elke arts. Ook moeten ze gegevens kunnen ophalen over wie er inzage in hun dossier heeft gehad.Bron: tiscali