Emissievrije Belgische basis op Zuidpool bijna klaar

Laatste wijziging: donderdag 15 januari om 11:59, 1316 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 15 januari 2009

 

 

De Belgische zuidpoolbasis 'Princess Elisabeth' is bijna klaar en wordt op 15 februari officieel ingehuldigd. Het eerste emissievrije onderzoeksstation wordt momenteel bemand door 34 personen, waaronder een half dozijn militairen. De komende weken krijgen ze in twee golven het gezelschap van vijftien anderen, meldt de International Polar Foundation (IPF).

Ecologisch
Hoofdzakelijk met privéfondsen wordt sinds november 2007 aan dit Belgische poolstation gebouwd, een symbool van ecologische nul-emissie. Het station is zelfbedruipend door gebruik te maken van duurzame wind- en zonne-energie en systemen van afvalbehandeling. De kostprijs van het poolstation wordt geraamd op 22 miljoen euro, waarvan circa 6 miljoen komt van de federale overheid.

Projecten
De wetenschappelijke projecten die dit seizoen worden gevoerd, hebben betrekking op de microbacteriële diversiteit op Antarctica, de meting van ozon en andere gassen, de landmeetkunde van de ijskap en de seismologie van het witte continent, preciseerde Lise Johnson.Bron: hln