Eerste beelden getoond uit geheime gang in piramide

Laatste wijziging: woensdag 1 juni om 10:45, 5068 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 1 juni 2011

AMSTERDAM – Een robot heeft de eerste beelden geschoten in een geheime gang in de piramide van Cheops.

Het gaat om foto’s van een steen waarop rode hiërogliefen prijken. Het is nog onduidelijk of het religieuze symbolen zijn of tekens die zijn achtergelaten door de metselaars van de piramide.

De beelden zijn gemaakt door een speciaal ontworpen robot die een geheime gang in de zuidelijke muur van de piramide van Cheops verkent, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Onbekende functie

De zogenaamde koninginnenkamer van de piramide bevat twee verborgen schachten die verder het bouwwerk in lopen. De gangen werden al in 1872 ontdekt, maar onderzoekers zijn er nooit in geslaagd om ze te verkennen. De functie van de ruimtes is dan ook onbekend.

“Als de aangetroffen hiërogliefen ontcijferd worden, kunnen ze mogelijk een antwoord geven op de vraag waarom de mysterieuze schachten zijn gebouwd”, verklaart onderzoeker Rob Richardson van de Universiteit van Leeds.

Metselaars

Egyptoloog Peter Der Manuelian van de Universiteit van Hardvard vermoedt dat de hiërogliefen zijn getekend door metselaars.

“Rode tekens en graffiti zie je veel rondom de piramides,” aldus de onderzoeker. “Het zijn vaak aantekeningen van arbeiders die staan voor het nummer van een gang, de datum waarop een gang is gebouwd, of zelfs de naam van een schacht.”

Deur

De robot die zich op dit moment in de schachten bevindt, beschikt over een 'slangencamera' die om hoeken kan fotograferen. Het apparaat was daardoor ook in staat om foto’s van de deur te maken.

Aangezien deze deur mooi gepolijst is, geloven sommige onderzoekers dat de verborgen schachten in de piramide erg belangrijk zijn.

Grafkamer

De Egyptische projectleider Zahi Hawass hoopt zelfs op de vondst van een geheime grafkamer.

“Misschien is de koningskamer die we eerder hebben ontdekt in deze piramide een nepkamer”, verklaart hij. “Voor de oude Egyptenaren was het erg belangrijk om de grafkamer van de koning goed te verbergen.”

 Bron: nu.nl