Onderzoek: complotdenker zou het liefst zelf samenzweren (Wetenschappelijke onzin)

Laatste wijziging: donderdag 21 april om 10:06, 4379 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 21 april 2011

Pijnlijk nieuws voor mensen die geloven dat 9/11 een ‘inside job’ was, de maanlanding in een tv-studio opgenomen werd en Obama zijn geboortecertificaat heeft vervalst. Psychologen van de Universiteit van Kent hebben deze maand vastgesteld dat complotdenkers zelf een Machiavellistische mentaliteit hebben. Zij dromen ervan om als machthebber de burgerij te belazeren voor een hoger doel.

Volgens de onderzoekers Karen Douglas en Robbie Sutton treedt bij complotdenkers “psychologische projectie” op, de neiging om de eigen houding toe te dichten aan anderen.

189 studenten werden in het onderzoek langs de zogeheten Machiavelli-meetlat gelegd, met stellingen als ‘de beste manier om mensen naar je hand te zetten, is te zeggen wat ze willen horen’. Daarna moesten de studenten op een schaal van 1 tot 7 aangeven hoe waarschijnlijk een bepaalde samenzweringstheorie is. De uitkomst: mensen met een ‘lagere’ moraal zijn eerder aanhanger van een complottheorie dan mensen die van nature eerlijk zijn. In het British Journal of Social Psychology beschrijven Douglas en Sutton het krachtig: “De overtuiging ‘ze hebben het gedaan’ is ingegeven door de perceptie ‘ik zou het doen’.”

De psyche van complotdenkers is eerder onderzocht. Het tijdschrift Miller-McCune wijst op een studie uit 2007 van Patrick Leman. Volgens de Britse psycholoog voorzien complottheorieën in een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Dat is aantrekkelijk voor mensen die niet kunnen leven met een instabiele omgeving.

Noot redactie:

Psychologen hebben weer iets vastgesteld hoor. Dus ik droom er van om als machthebber de burgerij te belazeren voor een hoger doel... oke die is nieuw voor me.. wist niet dat ik dat wou en droomde... Ik heb hele andere dromen eigenlijk.... de burgerij belazeren ben ik nog niet tegen gekomen in mijn dromen... vanavond ga ik gelijk beginnen... En ik heb dus een laag moraal.. oke wist niet dat ik een moraal had, bedankt dat je mij verteld wat ik heb... En mensen met een hoog moraal zijn van nature eerlijker hahahaha.. oh ik pis in mijn broek van het lachen.... Tevens ben ik dus op zoek naar het gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid...  Toch fantastisch dat ik elke dag wel weer ergens kan lezen in de kranten wat ik ben, wie ik ben en wat ik nodig heb :-)

Ondertussen weten we hoe de aarde en de mens werkt toch. Veel is een weerspiegeling van jezelf... dus deze onderzoeken zeggen eigenlijk niet zoveel over de complotdenkers maar over de onderzoekers (psychologen) zelf. De onderzoekers zien zichzelf terug in het onderzoek...

Het is de wereld op zijn kop dus al deze gegevens kun je zonder twijfelen gewoon omdraaien...  Durf te wedden dat als je het betreffende onderzoek laat verichten door onderzoekers die zelf complotdenkers zijn dat je hele andere resultaten krijgt... Waarheid is relatief en heeft betrekking op jezelf. Er kunnen geen waarden aan dergelijke onderzoeken worden gehangen.

Blijkbaar willen ze de complotdenkers wederom in slechte daglicht zetten... Nou weet je .. deze onderzoek is een complot zeg ik je... :-)Bron: nrc.nl