Prehistorische mens gebruikte al paddo’s

Laatste wijziging: maandag 7 maart om 11:03, 3202 keer bekeken
 
Groningen, maandag 7 maart 2011

AMSTERDAM – Mensen die duizenden jaren geleden in het huidige Spanje in grotten woonden, gebruikten waarschijnlijk al paddenstoelen met een hallucinerende werking. Dat melden wetenschappers op basis van grotschilderingen.

De beroemde grotschildering van Selva Pascuala in een grot nabij het Spaanse dorp Villar del Humo bevat afbeeldingen van dertien paddenstoelen die zijn getekend naast een stier.

Volgens Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers gaat het om schimmels van de soort Psilocybe hispanica, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Hoed

De ruim 6000 jaar oude grotschildering zou er op wijzen dat de prehistorische bewoners van de grot al paddenstoelen met een hallucinerende werking consumeerden. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Economic Botany. Vermoedelijk werden de schimmels gebruikt bij godsdienstige rituelen.

Paddenstoelen van de soort Psilocybe hispanica komen veel voor in de directe omgeving van de grot. De schimmels hebben een belvormige hoed en geen ring rond de steel. Dit komt volgens de wetenschappers overeen met de tekeningen in de grot.

Bron / Lees verder: Nu.nl