Rusland sluit gastoevoer naar Europa

Laatste wijziging: dinsdag 6 januari om 19:07, 4505 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 6 januari 2009


Njet, geen gas meer

Het was een van de koudste nachten sinds jaren maar Rusland kende geen genade en draaide de gaskraan naar Oekraïne grotendeels dicht. Daardoor krijgen Bulgarije, Turkije, Griekenland en Macedonië geen Russisch gas meer. Ouderwets vertoon van Russisch machtmisbruik of is Oekraïne niet zo onschuldig als het lijkt?

De Russen hebben de levering aan Oekraine beperkt tot ongeveer 92 miljoen kubieke meter per dag in plaats van de beloofde 221 miljoen. Voor 1 januari leverde Gazprom nog zo’n 300 miljoen kubieke meter.

Volgens het Financieele Dagblad gaat het conflict om twee dingen: ten eerste zou het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz nog $1,6 miljard achterstallige betalingen hebben uitstaan bij Gazprom (plus een boete van $450 miljoen voor het te laat betalen). In de tweede plaats ruziën de gasgiganten om de prijs die Oekraine in 2009 moet betalen voor gas.

Tot dit jaar betaalde Naftogaz $179 per 1.000 kubieke meter gas. Gazprom verhoogde die prijs voor 2009 naar $250. Hoewel dit nog steeds ver onder de prijs ligt die Europeanen voor hun gas betalen, vond Oekraïne dit te duur. Nou dan njet, vond Gazprom en trok het tarief gelijk tot het Europese niveau van $450.

Concurrentie
Een aantal Nederlandse bedrijven zou volgens het FD Gazprom steunen in het conflict. Staalbedrijf Corus en chemieconcern DSM zouden schade lijden doordat hun Oekraïnse concurrenten gas verbruiken dat ver onder de marktprijs ligt. Doordat Oekraïne sinds 2008 toetrad tot de WTO moest de EU de importbeperkingen op het goedkope staal uit het land opheffen.

Overigens zal Nederland weinig merken van de verminderde gastoevoer. Volgens Gasterra, de voornaamste gasleverancier van Nederland, heeft Nederland genoeg eigen gas om het wegvallen van het Russische gas op te vangen. Landen als  Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland en Italië zullen het sneller merken. Maar deze landen zouden hebben geleerd van het gasconflict in 2006 en voorraden hebben aangelegd.



Bron: 925.nl