CO2-opslag levensgevaarlijk

Laatste wijziging: maandag 17 januari om 19:05, 2507 keer bekeken
 
Groningen, maandag 17 januari 2011

Naar nu blijkt is al jaren bekend dat CO2-opslag niet zonder gevaren is.

Vaak wordt ons wijs gemaakt door o.a. de regering dat ondergrondse CO2-opslag veilig zou zijn, met een verwijzing naar Canada waar dit al jaren gebeurt.

Ze vergeten er echter bij te vertellen dat daar wel degelijk lekken worden geconstateerd bij de ondergrondse opslag. Het is, zelfs na jaren onderzoek en klachten, nog steeds niet duidelijk hoe deze lekken ontstaan.

Wel duidelijk is dat de lekken letterlijk levensgevaarlijk zijn.

Er zijn meldingen van spontane explosies. spuitende gasfonteinen en dode dieren in de omgeving van de lekken.

Er zijn zelfs mensen die hierom huis en bedrijf verlaten hebben.

 Dus hoezo veilige ondergrondse opslag. Niet voor niets staat in notities van de regering de kanttekening dat in het dunbevolkte Noorden van het land (lees Groningen, Drenthe) de kans op veel slachtoffers bij calamiteiten kleiner is dan in bv. de Randstad, maar nu blijkt dat er wel degelijk een reële kans is op lekkage. En dat die lekkages niet zonder gevolgen zullen blijven is wel duidelijk. Zelfs hier in het Noorden zitten we er dichter op dan in het nog dunner bevolkte Canadese platteland, dus wat dat betreft is opslag hier zeker geen optie meer.

Helaas is de berichtgeving hierover, zeker landelijk gezien, nogal summier, maar berichten als deze vragen toch om verzet tegen het voorgenomen plan CO2 ondergronds op te slaan.

Helaas is het qua onderzoek naar de gevolgen en oorzaken van dit soort ongelukken in Canada ook al niet al te best. Ook daar stopt men het liever in de doofpot, daar de economische voordelen blijkbaar voor de betrokken overheden belangrijker zijn dan het gevaar voor een “paar” individuen. Zo ook hier, waar het kabinet gaat voor het gewin, ook al gaat dit ten koste van de lokale bevolking.

Zie hier het verslag van een Canadese boer, bijgestaan door ECOJUSTICE:

http://www.ecojustice.ca/cases/

 



Bron: vkblog.nl