Werden hobbits opgegeten door reuzenooievaar?

Laatste wijziging: donderdag 9 december om 15:16, 4154 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 9 december 2010

Het Indonesische eiland Flores blijft voor verrassingen zorgen. Eerst vonden archeologen er onverklaarbare werktuigen die 800.000 jaar oud zijn, daarna prehistorische mini-olifanten, gigantische ratten en enorme hagedissen en in 2003 zelfs ... "hobbits", een tot dusverre onbekende mensachtige soort, een verkleinde versie van de homo erectus die niet groter werd dan een meter en van 1 miljoen jaar geleden tot 13.000 jaar geleden het eiland bevolkte. Nu heeft de Nederlandse paleontologe Hanneke Meijer er samen met haar Indonesische collega Rokus Due een monsterachtig grote ooievaar ontdekt. En die zou wel eens het einde van de hobbits kunnen hebben betekend.

Afgaande op de beenderen die gevonden werden in de Liang Bua-grotten, was de ooievaar, Leptoptilos robustus gedoopt, zeker 1,8 meter groot en woog hij minstens 16 kilo. Door de structuur van de botten lijkt het onwaarschijnlijk dat de reuzenooievaar ooit vloog; hij zou zijn leven met beide voeten op de grond hebben geleid.

Speculatie
De restanten van de monstervogel zijn gevonden op dezelfde plek waar nogal wat beenderen van de hobbitmensjes liggen, en het zou dus best kunnen dat ze op het menu stonden van de Leptoptilos robustus. Ze leefden in elk geval in dezelfde tijd. "Maar, het is speculatie", geeft Hanneke Meijer toe aan de BBC, "echt bewijs dat de ooievaar de hobbits opat, hebben we nog niet gevonden."

Wat er is gebeurd met de bizarre wereld van mini-olifantjes, hobbits en enorme ratten, hagedissen en vogels, is ook niet meteen duidelijk. Er zijn wel een paar aanwijzingen. Zo liggen de beenderen van al die bizarre schepsels onder een dikke laag vulkaanas, en een uitbarsting zou dus kunnen. Een andere theorie is een klimaatsverandering. 15.000 jaar veranderde het klimaat op Flores drastisch, van droog naar nat. Een derde piste is de "moderne" mens, de oudste sporen daarvan zijn gedateerd vlak na het uitsterven van de mini's en maxi's op het eiland. (mvl)Bron: hln.be