Astronoom van de paus: Ja, ik zou aliens dopen

Laatste wijziging: maandag 20 september om 15:27, 4129 keer bekeken
 
Groningen, maandag 20 september 2010

"Een buitenaards wezen, ongeacht hoeveel tentakels het heeft, kan een ziel hebben", zo meent de astronoom in dienst van het Vaticaan, "en desgevraagd zou ik hen ook dopen".

Guy Consolmagno zou naar eigen zeggen "verheugd" zijn mochten we intelligent leven aantreffen in het zwerk. Mocht de mens - gods creatie in Consolmagno's overtuiging - dan ook nog in staat zijn te communiceren met aliens, zou hij die buitenaardsen ook nog bekeren.

"Elke entiteit heeft een ziel"
Consolmagno is naast astronoom en wetenschapper ook de bewaarder van de meteorietencollectie van de paus en werkt op de sterrenwacht van het Vaticaan. Hij was het voorbije weekend gastspreker op het British Science Festival in Birmingham. "De traditionele definitie van een ziel is dat je intelligentie hebt, vrije wil en de vrijheid om lief te hebben en beslissingen te nemen. Elke entiteit, hoeveel tentakels die ook heeft, heeft een ziel", verklaarde hij.

Niet echt realistisch
Of hij een buitenaards wezen zou dopen, werd hem gevraagd. "Enkel als ze erom zouden vragen. Maar de kans dat we ze vinden, dat ze intelligent zijn en dat we in staat zijn ermee te communiceren maakt dat dit wellicht niet echt een realistische vraag is".

Stephen Hawking
Consolmagno raakte geboeid in wetenschap door science fiction te lezen. Hij beklemtoont dat het Vatikaan goed op de hoogte is van de jongste ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek. De Pontificale Wetenschappelijke Academie, waarvan Stephen Hawking lid is, houdt de kardinalen en de paus op de hoogte. Hawking merkte recent op dat de wetten van de fysica de behoefte aan een god tenietdoen. Consolmagno daarover: "Stephen Hawking is een briljant fysicus en als het over theologie gaat, kan ik enkel zeggen dat hij een briljant fysicus is". (lb)

Originele bron: guardian.co.uk Bron: hln.be