Rampen en overleven

Laatste wijziging: woensdag 1 september om 16:03, 2487 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 1 september 2010

Met zo’n mogelijke zonnestorm op komst is het goed om eens naar de mogelijke gevolgen te kijken. Misschien is het niet toevallig dat de overheid de laatste tijd over de radio en tv spotjes uitzond over calamiteiten en dat iedereen maar genoeg kaarsen en water in huis moet halen uit voorzorg. Met dat in het hoofd is het goed om eens te kijken wat ons mogelijkerwijs allemaal te wachten kan staan en wat je al of niet aan voorbereiding zou kunnen doen.

Er zijn een aantal rampscenario’s die zich mogelijkerwijs af kunnen spelen. Misschien is het goed om eens met die zonnestorm te beginnen. Een zonnestorm zoals hier bedoeld wordt is eigenlijk een uitbarsting op de zon waardoor een wolk van plasma, deeltjes en elektromagnetische straling naar de aarde toegeworpen wordt. De aarde is in vergelijking met de zon een minuscuul erwtje naast een heteluchtballon, zo zijn de verhoudingen ongeveer. Dat betekent dat er zo ongelofelijk veel energie naar de aarde zou komen dat alles verschroeit en verbrand. Een perfect voorbeeld daarvan zie je in de film Knowing. Over een dergelijke uitbarsting hoeven we ons dus geen zorgen te maken. Daar is niets tegen bestand, en in een flits zijn we allemaal totaal weg. Het is echter veel waarschijnlijker dat er een uitbarsting van veel minder kracht komt. Een dergelijke uitbarsting hebben we al vaker gehad in respectievelijk 1851 en de laatste in 1921. Die laatste uitbarsting legde wereldwijd het totale telegraaf verkeer lam. Feitelijk verwoestte die laatste uitbarsting wereldwijd alle elektrische apparatuur, maar in die tijd was er nog niet veel elektrische apparatuur, dus bleef de schade beperkt. Wanneer zouden we een dergelijke uitbarsting kunnen verwachten? Volgens wetenschappers in de komende tijd. De zon heeft namelijk een zonnevlekken cyclus van ongeveer 11 jaar en volgens die cyclus moet de zon in deze tijd weer actief gaan worden. Erger nog, de NASA roept al jaren dat deze cyclus, nr 24 een van de ergste ooit zal worden met een vergelijkbare kracht als die in 1921.

Maar in deze tijd zullen de effecten vele malen erger zijn. Een dergelijke uitbarsting kan onze complete infrastructuur lam leggen. Er zal geen tv of mobiel of computer meer werken. Erger nog, ze zijn niet eens meer te repareren en volledig uitgebrand. Wat dat betekent voor onze maatschappij is niet te overzien, en je redt je huid niet met wat water en kaarsjes. Zonder internet en computers zal er geen vrachtwagen meer rijden, zal er geen voedsel meer in de winkels terechtkomen, hebben we geen waterleiding meer, geen telefoon meer, zal er bijna geen auto meer rijden want alle auto’s hebben tegenwoordig een boordcomputer en ga zo maar door. En  wat nog veel erger is, ook de fabrieken die alles maken zijn stuk, ze kunnen geen nieuwe computerchips of wat voor onderdelen dan ook produceren. Feitelijk vallen we direct terug in de steentijd. Wat er dan gaat gebeuren met de mensen als hun eigen voedselvoorraad verbruikt is en alle supermarkten leeggehaald zijn, kun je raden. Dan helpt een volkstuintje ook niet meer, die weet iedereen te vinden en voordat jij er bent is alles al leeggeplukt. Dan geldt het recht van de sterkste en krijg je bendes en kannibalisme. Kijk maar eens naar films als de Road dan krijg je een goed idee hoe de wereld er dan uitziet.

Een andere ramp die ons mogelijk boven het hoofd hangt is een klimaatverschuiving, bijvoorbeeld door het stoppen van de golfstroom als gevolg van het olielek in de mexicaanse golf. Wat er dan kan gebeuren is goed te zien in de film “Day after Tomorrow”. De temperatuur gaat hier dan zo snel dalen dat er maar één mogelijke oplossing is: sneeuwschoenen en dikke kleding aan en zo snel mogelijk naar warmere streken verhuizen. Op de auto hoef je dan ook niet meer te rekenen. Denk alleen maar eens aan de dagelijkse files tijdens de spits. Laat staan als iedereen tegelijk in de auto stapt. Dan kun je over de autodaken lopen. En hamsteren heeft ook geen zin, als je huis meters onder de sneeuw raakt is het snel voorbij.

Dit waren wat denkbare rampen. Er zijn nog heel veel meer onwaarschijnlijke mogelijkheden of laten we zeggen minder voorspelbare mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn meteoriet inslagen, ompoling van het magneetveld van de aarde, een kleine (opzettelijke?) verschuiving van de maan, noem maar op. Elke ramp van deze soort is zo veelomvattend dat je je daar ook niet op hoeft voor te bereiden. Kijk maar eens naar de film 2012, die een aardig beeld geeft van een soortelijke gebeurtenis.

De conclusie van dit verhaal is duidelijk. Wat er ook gebeurt, kaarsjes en een hamstervoorraad eten en drinken zullen niet helpen, hoogstens een klein beetje uitstel geven, totdat anderen met minder voorraad met jou mee willen delen. De enige voorbereiding zit volgens mij tussen de oren. Bewustzijn is het belangrijkste. En niet overleven, als ik naar films kijk zoals de Road of al die andere soortgelijke films, dan trek ik al snel de conclusie dat ik in zo’n wereld niets te zoeken heb. Maar dat zal ieder voor zichzelf moeten besluiten. Dus tot die tijd, leef ik liever gewoon en maak ik me geen zorgen. Ik besteed mijn tijd liever aan belangrijke dingen. Zoals goto2012.Bron: goto2012.nl