NASA voorspelt het einde van ICT door zonnestorm

Laatste wijziging: dinsdag 6 juli om 15:52, 4910 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 6 juli 2010

De aarde krijgt in 2013 te maken met een hevige zonnestorm. Zulke stormen hebben zich al eerder voorgedaan, maar nu zijn we er extra kwetsbaar voor.

De zon ontwaakt uit een sluimer, en in de komende twee jaar verwachten we veel meer zonne-activiteit. Op hetzelfde moment heeft onze technologische maatschappij een grotere gevoeligheid ontwikkeld voor zonnestormen als ooit tevoren”, zegt Richard Fisher van NASA.

Overleg op hoog niveau

Dit probleem is twee jaar geleden al gesignaleerd door de National Academy of Sciences. In het rapport dat toen is uitgebracht stelt deze academie dat mensen in de 21ste eeuw in het dagelijks leven in hoge mate rekenen op high tech systemen. Een flinke zonnestorm kan die systemen uitschakelen, waardoor navigatie uitvalt, het hele vliegverkeer en financiele transacties worden verstoord, en ook je eigen netwerk kan er flink last van hebben.

Al voor de vierde keer wordt er op hoog niveau over dit probleem vergaderd op het Space Weather Enterpise Forum, dus het probleem wordt wel degelijk serieus genomen. Het voorspellen van het ruimteweer staat nog in de kinderschoenen, schrijft Dr. Tony Philips, maar er wordt veel vooruitgang geboekt. De komende zonnestorm wordt in 2013 verwacht.

Grote problemen

Tegen de Daily Telegraph zegt Richard Fisher dat men weet dat het gaat komen, maar nog niet hoe erg het zal zijn. Wel is het zonneklaar dat de storm grote problemen op gaat leveren. Eerdere grote stormen hebben al voor ravages gezorgd. Zo veroorzaakte een zonnestorm in 1859 kortsluiting in telegraafdraden, waardoor grote branden ontstonden. Het noorderlicht was toen tot in Rome en Hawai te zien. In 2003 was er ook een, maar die was lang niet zo hevig als de storm die nu op til is.

Daarnaast is onze maatschappij nu helemaal afhankelijk van elektrische en elektronische apparatuur. Daarom zullen er gedegen maatregelen genomen moeten worden, die worden vergeleken met de voorbereidingen op de orkaan Katrina. Vergeleken met deze storm was dat maar een kleintje.

Veel factoren

In 1859 was de storm extreem. Toen zat de aarde bijvoorbeeld precies in de baan van de uitbarsting en kwam de zonnevlam met een enorme snelheid op ons af. Die was binnen 20 uur bij ons, terwijl die er normaal gesproken 2 tot vier dagen over doet. Bovendien denkt men dat het magnetisme in de plasma-blob hoger was dan normaal, en stonden de magnetische polen van de blob erg gunstig, zodat de kracht alles bij elkaar overdonderend werd.

Of ook in 2013 aan al deze voorwaarden wordt voldaan moeten we nog afwachten. Maar bereid je er alvast maar op voor dat je over twee jaar de uit-knop van je systemen in moet drukken, omdat ze anders naar de knoppen gaan.



Bron: techworld.nl