Laatste kans regering over steun inval Irak

Laatste wijziging: woensdag 24 december om 14:29, 3232 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 24 december 2008


DEN HAAG -  De regering-Balkenende krijgt een laatste kans om opheldering te verschaffen over de beweegredenen om politieke steun te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Is dat niet naar tevredenheid van de Senaat, dan volgt alsnog een parlementair onderzoek.

De beantwoording van de meer dan honderd vragen heeft zo lang geduurd, en is zo mager, dat nu zelfs de VVD in de Eerste Kamer de kont tegen de krib gooit. Daarmee is er voor het eerst een meerderheid die een parlementair onderzoek voor mogelijk houdt.

PvdA-senator, en motor achter de vragenronde, Klaas de Vries zegt niet per se uit te zijn op een onderzoek. Hij wil serieus antwoord op zijn vragen. Als dat in een tweede ronde gebeurt, zoals nu gepland is, is het wat hem betreft ook goed.

VVD-senator Uri Rosenthal is het met hem eens. „Het opvallende is dat de antwoorden de mist niet hebben opgelost maar juist dikker hebben gemaakt. Ik weet niet of er in die mistwolk dingen spelen of dat het er leeg is. Dat is waar het nu eigenlijk om gaat.’’ Hij wil dat de vragen nu wel goed beantwoord worden. „Als dat niet gebeurt, zul je op een gegeven moment moeten grijpen naar het middel van het parlementaire onderzoek.’’ Afgesproken is dat de nieuwe vragen in februari worden gesteld.Bron: telegraaf