Zandstorm slorpt Chinese stad helemaal op

Laatste wijziging: woensdag 2 juni om 11:07, 3553 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 2 juni 2010

Het was precies een scene uit een rampenfilm toen een enorme stofwolk een stad in China leek gaan te verzwelgen. Eén voor één verdwenen de huizen onder een dikke laag zand. Zelfs het daglicht was er niet tegen opgewassen want tonnen stof verhinderden de zonnestralen om de stad te bereiken.

Opkuisactie
De 200.000 bewoners van Golmud nabij de Gobi woestijn verscholen zich wijselijk in hun huizen met deuren en vensters gesloten toen de stofwolk toesloeg. De zandstorm slorpte de stad helemaal op aan een snelheid van 20 meter per minuut. En dan kwam het stof tot rust en daalde terug neer op aarde. De bewoners wisten meteen wat hun te doen stond: een grote opkuisoperatie.

Peking
Elke lente wordt de Gobi woestijn opgeschrikt door sterke windvlagen waardoor tonnen zand de lucht worden ingeblazen. Het stof kan leiden tot stroompannes in steden. Ademhalingsmoeilijkheden bij de plaatselijke bewoners zijn dan dagelijkse kost. Het zand van de Gobi wordt soms zelfs tot in Peking geblazen. Denken we maar aan de heuse zandstorm die de Chinese hoofdstad in maart teisterde en een groot gebied oranje kleurde. (hlnsydney/kve)Bron: hln.be