Kinderen moeten vingerafdruk plaatsen om boeken te lenen

Laatste wijziging: maandag 31 mei om 14:02, 3463 keer bekeken
 
Groningen, maandag 31 mei 2010


Door, Bauke Schievink.

Kinderen van een basisschool in Manchester kunnen binnenkort boeken lenen bij de schoolbibliotheek door hun vingerafdruk te laten scannen. Volgens critici is het gebruik van biometische data om boeken te lenen slecht voor de privacy.

Kinderen kunnen in de schoolbibliotheek boeken laten scannen die ze willen lenen, waarna ter autorisatie ook gevraagd wordt om een vingerafdruk op een scanner achter te laten, zo meldt de Engelse krant Telegraph. Zo weet het computersysteem wie welk boek geleend heeft. De schoolkinderen kunnen op dezelfde manier de boeken weer terugbrengen. Het systeem wordt momenteel getest, maar zou vervolgens gebruikt gaan worden voor alle kinderen op de basisschool. De vingerafdrukscanner is ontwikkeld door Microsoft.

De Engelse privacy-voorvechter No2id is niet blij met het systeem; volgens hen is het gebruiken van vingerafdrukken voor het lenen van boeken onnodig. De organisatie stelt dat kinderen geen gevoelige persoonlijke informatie moeten afstaan zonder dat daar een goede reden voor bestaat. Het schoolbestuur claimt echter dat het systeem veilig is en dat er geen vingerafdrukken opgeslagen worden: een vingerafdruk wordt omgezet naar digitale gegevens waardoor er van persoonsgegevens geen sprake meer zou zijn. Ouders zouden er tevens voor kunnen kiezen om niet mee te doen aan het uitleensysteem.



Bron: tweakers.net