De wereldvoedselvoorziening wordt bedreigd door massale sterfte van bijenvolkeren

Laatste wijziging: woensdag 5 mei om 09:56, 2471 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 5 mei 2010

De wereld bevindt zich op de rand van een biologische ramp na het nieuws dat een derde van de Amerikaanse bijenvolken de winter niet hebben overleefd.

Verontrustende tekenen van een DRAMATISCHE achteruitgang van de honingbijen is voortgekomen uit de Verenigde Staten, waar, voor het vierde jaar op een rij meer dan; een derde van de koloniën de winter niet hebben overleeft.

De daling van de naar schatting 2,4 miljoen bijenkorven van het land begon in 2006, toen een fenomeen, kolonie ineenstorting stoornis genoemd (CCD), tot de verdwijning van honderdduizenden kolonies heeft geleid. Sindsdien zijn meer dan drie miljoen kolonies in de VS en wereldwijd, miljarden bijen gestorven en wetenschappers zijn niet dichter bij de wetenschap gekomen wat de catastrofe veroorzaakt.

Het aantal beheerde bijenvolken in de VS daalde met 33,8% de afgelopen winter, aldus volgens het jaarlijkse onderzoek van de bijenkolonie Inspecteurs van Amerika en de Amerikaanse Overheids Dienst voor Landbouwkundig Onderzoek (ARS).

De ineenstorting van de ‘mondiale honingbij bevolking’ is een grote bedreiging voor de gewassen. Er wordt geschat dat een derde van alles wat we eten afhankelijk is van de bestuiving door de honingbij, hetgeen betekent dat de bijen circa € 31,- miljard bijdragen aan de wereldwijde economie.

Mogelijke oorzaken variëren van parasieten, zoals de bloedzuigende varroa-mijt, tot virale en bacteriële infecties, bestrijdingsmiddelen en slechte voeding als gevolg van intensieve landbouwmethodes. Het verdwijnen van zoveel kolonies staat ook bekend als het “Mary Celeste”-syndroom naar aanleiding van de afwezigheid van dode bijen in veel van de lege korven.

Amerikaanse wetenschappers hebben 121 verschillende pesticiden gevonden in monsters van bijen, was en stuifmeel, waaruit blijkt dat bestrijdingsmiddelen een groot probleem zijn. “Wij geloven dat enkele subtiele interacties tussen voeding en de blootstelling aan pesticiden en andere stressfactoren samenwerken om kolonies te doden”, zegt Jeffery Pettis, van het ARS bijenonderzoek laboratorium.

Een algemene herziening van de sterfgevallen van de honingbij door de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) meldde vorige week dat er niet een enkele oorzaak is, maar wees met een beschuldigende vinger naar het “onverantwoord gebruik” van bestrijdingsmiddelen die de gezondheid van de bijen kunnen beschadigen en ze meer vatbaar voor ziekten maken. Bernard Vallat, de OIE-directeur-generaal, waarschuwde: “Bijen dragen bij aan de mondiale voedselzekerheid, en hun uitsterven zou een verschrikkelijke biologische ramp betekenen.”

Dave Hackenberg van de Hackenberg Bijenkorven, de commerciële Pennsylvania imker die als eerste alarm sloeg ten aanzien van het CCD, zei dat vorig jaar:  het ergste jaar tot nu toe was voor de bijen-verliezen, waarbij  62% van zijn 2600 bijenkasten stierf tussen mei 2009 en april 2010. “Het wordt erger, ‘zei hij. “Het AIA onderzoek geeft u niet het volledige beeld, want het meet alleen de verliezen tijdens de winter. In de zomer worden de bijen blootgesteld aan veel van de pesticiden. Landbouwers mengen ze samen en niemand heeft enig idee wat de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn.”

Pettis bevestigde dat de verliezen in sommige commerciële operaties oplopen tot 50% of meer. “Een voortzetting van de verliezen van deze omvang zijn economisch niet aanvaardbaar voor commerciële bijenhouders,” zei hij, eraan toevoegend dat een oplossing nog jaren weg kan zijn. “Kijk naar aids, ze steken miljarden dollars in onderzoek en het is nog steeds niet te genezen. Onderzoek kost tijd en bijenkorven zijn complexe organismen. ‘

In de UK is het nog te vroeg om te beoordelen waardoor de in Groot-Brittannië naar schatting 250.000 bijenvolken zijn omgekomen tijdens de lange winter.

Tim Lovett, president van de British Imkers Association, zei:  ” Er zijn rapporten van een aantal bijenhouders die bijna een derde van hun bijenkasten zijn verloren en anderen verliezen ze niet.” Resultaten van een onderzoek van 15.000 van de leden van de vereniging wordt deze maand verwacht .

John Chapple, voorzitter van de Londense Imkers Vereniging, schat de verliezen onder zijn 150 leden tussen een vijfde en vierde. Acht van zijn 36 bijenkorven in de hoofdstad hebben het niet overleefd. “Er zijn nog een heleboel mysterieuze verdwijningen,” zei hij. “We zijn niet dichter bij de wetenschap wat het heeft veroorzaakt.”

Imkers in Schotland hebben verliezen gemeld die overeenkomen met de Amerikaanse schaal gedurende de afgelopen drie jaar. Andrew Scarlett, een Perthshire imker en honing verpakker, verloor 80% van zijn 1.200 bijenkorven deze winter. Maar hij schreef de enorme daling toe aan een virulente bacteriële infectie die zich snel verspreidde als gevolg van een gebrek aan bijen inspecteurs, in combinatie met het aanhoudende slechte weer dat honingbijen verhinderde voldoende stuifmeel en nectar op te slaan.

De Nationale Bijen Eenheid van de overheid heeft altijd het bestaan van CCD in Groot-Brittannië ontkend, ondanks de honingbij verliezen van 20% tijdens de winter van 2008-09 en bijna een derde in het voorgaande jaar. Zij wijt de ondergang aan de varroa-mijt -  die te vinden is in bijna alle Britse korfen – en de regenachtige zomers waardoor de bijen stoppen voedsel te zoeken .

In een verslag van vorig jaar, suggereerde het National Audit Office dat amateur-imkers die geen ziekten bij hun bijen signaleerden een bedreiging waren voor het overleven van honingbijen en riep de Nationale Bijen Eenheid op inspecties uit te voeren en meer imkers op te leiden. Afgelopen zomer hebben parlementsleden van het invloedrijke Public Accounts Committee de regering opgeroepen om meer onderzoek te financieren naar wat zij de “alarmerende” achteruitgang van honingbijen noemen.

Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken heeft € 3,- miljoen bijgedragen aan een € 12,-miljoen fonds voor onderzoek naar bestuivers. Het Public Accounts Committee heeft opgeroepen dat een aanzienlijk deel van deze financiering wordt aangewend voor de honingbijen. Besluiten over die onderzoeksprojecten worden deze maand verwacht.

WAAROM BIJEN BELANGRIJK ZIJN.

Bloeiende planten hebben insecten nodig voor bestuiving. Het meest effectief is de honingbij, die wereldwijd 90 commerciële gewassen bestuift. Zoals ook de meeste vruchten en groenten – waaronder appels, sinaasappels, aardbeien, uien en wortelen – ze bestuiven noten, zonnebloemen en koolzaad. Koffie, sojabonen, klavers – zoals alfafa, die worden gebruikt voor veevoer – en zelfs katoen, ze zijn allemaal afhankelijk van de honingbij bestuiving.

In het Verenigd Koninkrijk alleen al, wordt de honingbij bestuiving gewaardeerd op € 240,- miljoen. De mensheid heeft gedurende eeuwen bijen gehouden om voedsel te bestuiven en honing te produceren. Hun uitsterven zou niet alleen een kleurloos dieet van granen en rijst, en katoenloze kleren beteken, maar eveneens een landschap zonder boomgaarden, volkstuintjes en weilanden met wilde bloemen – en de ineenstorting van de voedselketen, die wilde vogels en dieren in stand houdt.

Bron: http://www.guardian.co.uk/environment/2010/may/02/food-fear-mystery-beehives-collapse

Ik wil hier aan toevoegen dat ik verschillende artikelen heb gelezen waarin werd gesteld dat de massale sterfte van de bijen eveneens te wijten zou zijn aan de straling van de mobiele telefoons en hun zendmasten.

Het schijnt dat de navigatie vaardigheden van de bijen door de straling wordt verstoord, waardoor zij niet terugkeren naar hun korven.

De straling veroorzaakt ook schade aan het zenuwstelsel van de honigbij waardoor ze niet meer in staat zijn om te vliegen.

Er zijn experimenten gedaan waarbij mobiele telefoonmasten in de buurt van bijenkorven werden geplaatst.

Deze kolonies storten binnen 10 tot 15 dagen volledig in omdat de werkbijen niet terugkeerden naar hun korven.

Het schijnt zelfs dat de straling die de masten uitzendt de bijen aantrekt, waarna ze na enkele uren met honderden gestorven of stervende zijn.

De vraag die het bij mij oproept (even buiten het gegeven van het einde der tijden waarin wij leven), is of de mens bereidt is zijn moderne hebbedingetjes in te leveren, te offeren in feite om het grotere geheel te redden, ten dienste te zijn.

Willen zij zonder, mobiele telefoon, digitale tv, magnetron, ja zelfs zonder computer, om deze vernietiging te stoppen.

Ik moet zeggen dat wat mijzelf betreft, de computer het grootste offer voor mij zou zijn, maar verder mogen we wat mij betreft terug naar:  “het paard en de wagen”.

Yolanda V.Bron: silviavideler