Een ‘diepere’ kijk op het olielek in de Golf van Mexico

Laatste wijziging: dinsdag 4 mei om 11:00, 2474 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 4 mei 2010

Stel je een pijp van anderhalve meter in doorsnede voor die ruwe olie spuit als een brandslang onder hoge druk vanuit de grootste olie- en gasreserve van de planeet. Met de beste technologie die de mens ter beschikking heeft, sloeg het boorplatform ‘Deepwater Horizon’ een gat in die reserve en werd hierdoor overweldigd. Als dit niet wordt behelst, zou het alle oceanen ter wereld kunnen vergiftigen.

“Als het zo zou zijn dat de brandslang een pomp met een kracht van 70.000 psi (4.800 Bar) aan het uiteinde heeft zitten, ja! Maar dit treft geen gelijkenis. Het volume stijgt daar met een geometrische druk bovenuit. Dit ligt in het kwadraat. Twee maal de druk is vier maal de stuwkracht. De pijpleiding in Alaska is 1.20 meter in doorsnede en staat onder veel minder druk. De situatie in de Golf van Mexico is uitermate gevaarlijk.” – Paul Noel

Op 1 mei kwam de onderstaande brief binnen op de redactie van PESN, ingezonden door een anonieme schrijver. Paul Noel, een expert op dit gebied, kreeg de brief onder ogen en geeft zijn reactie hierop. Bedenk bij de berekeningen hoeveel liter er nodig is om de oceanen onleefbaar te maken, en dat olie naar de oppervlakte drijft, waar zich het meeste leven bevindt.

De Olie Vervuiling

Eerder werd vastgesteld dat er ongeveer 19.000 liter olie per dag de oceaan in zou stromen. Nu hebben ze het inmiddels over 750.000 liter per dag. Dat is meer dan 5,2 miljoen liter ruwe olie per week!

Ik ben een technicus met 25 jaar ervaring. Ik heb gewerkt aan een aantal grote projecten met grote machines. Misschien is het mij daarom zo duidelijk wat deze vervuiling betekent.

Ten eerste… het boorplatform van de BP boorde naar, wat ze zo noemen, diepte olie. Ze plaatsen hun platform daar waar de oceaan zo’n 1.500 meter diep is en boorden dan nog eens 9 à 10 kilometer dieper in de aardkorst. Dit ligt werkelijk op het randje van het menselijk kunnen qua technologie. Welnu, dit keer boorden ze in een oliereserve die onder zo’n hoge druk staat dat hun beveiligingen doorsloegen tot boven aan het boorplatform aan toe, waardoor het platform ontplofte en zonk. Kun je je voorstellen wat een enorme impact dat heeft? De druk achter deze olie was zo hoog dat het de meest hoogstaande techniek van de menselijke wetenschap, om zoiets te behelzen, vernietigde.

Toen het platform zonk, kapseisde het, en landde precies bovenop het boorgat, 1.500 meter onder de zeespiegel.

Nu hebben ze daar een gat in de oceaanbodem dat 200.000 vaten olie per dag de oceaan in spuit, waar een totaal vernield boorplatform - op 1.500 meter diepte - bovenop ligt. Denk daar maar eens goed over na!

Eerst moeten ze het platform van het gat af zien te krijgen om het te kunnen dichten. Begrijp je wat voor kracht er nodig is om dat vernielde boorplatform daar weg te krijgen, 1.500 meter onder de zeespiegel? Alleen zo’n operatie zou al jaren kunnen gaan duren en honderden miljoenen moeten gaan kosten om dat voor elkaar te krijgen. En dan, hoe denk je dat gat te kunnen gaan dichten in een modderige oceaanbodem? Dat gaat echt niet lukken. Echt niet.

Het enige stukje techniek dat het zou kunnen doen, is een atoombom. Dit is geen grap. Als ze daar beneden een atoombom zouden laten afgaan op de juiste plek zou het het gat kunnen dichten. Niets minder dan dat zal werken. (Dit idee is slechts een aanduiding van benodigde krachten en zal zelfs een averechtse werking kunnen hebben. – Red.)

Als we dat gat niet kunnen dichten, zal de olie de oceanen wereldwijd onleefbaar maken. Je hebt maar een liter motorolie nodig om 9 miljoen liter oceaanwater giftig te maken voor oceaanbewoners. Begin je nu de omvang van dit probleem in te zien?

We zijn het inmiddels zo gewend dat politici valse crises creëren om hun criminele agenda’s uit te voeren, dat we niet eens meer kunnen inzien dat we recht in de ogen kijken van één van de grootst mogelijke rampen die de mensheid ooit zal meemaken. Stel je eens voor wat voor gevolgen het heeft als deze olie door blijft stromen totdat het alle leven in de oceanen van deze planeet heeft vernietigd. Niemand weet hoe groot die oliebel daar beneden is.

En dan hebben we het nog niet eens over dat de oceaan een kritieke hoeveelheid zuiver zuurstof afgeeft aan de atmosfeer om het leven op het land in stand te houden.

We zitten goed in de problemen. Tenzij God ingrijpt. Geen mens gaat dit lukken. Reken daar maar niet op.

Lees de reactie van Paul Noel op Pesn.com

Originele Bron: Pesn.comBron: stomverbaasd