Niet stemmen betekent je bek moeten houden?

Laatste wijziging: vrijdag 5 februari om 22:58, 3549 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 5 februari 2010

Ik wilde vandaag nog even kort terug komen op een eerder geplaatst stuk over hoe verschrikkelijk zinloos ik het fenomeen "stemmen" in onze totaal doorgeslagen maatschappij vind. Zoals vaker bij dat soort stukjes werd het vrij rap op een aantal andere sites besproken en tot vervelens toe lees ik daar soortgelijke opmerkingen in de trant van: "Als je niet stemt, dan moet je je bek houden. Dan heb je simpelweg niets te zeggen." En dat lieve mensen, is naar mijn mening totaal de omgekeerde wereld.


Stel je bent een doorsnee burger die niet met het anarchistische virus besmet geraakt is. Dan stem je dus, want jou is je hele leven verteld dat stemmen erbij hoort, dat het deel van onze beschaving *kuch* is en dat je met je stem de gang van zaken binnen je moederland kunt bepalen. Op het moment dat jij stemt, geef je daarmee meestal voor een aantal jaar (in het geval van het ultrakansloze Kabinet Balkenende waren deze periodes natuurlijk wat korter en veelvuldiger) de macht aan de politieke partij van jouw keuze.


In ons huidige politieke systeem werkt het als volgt: of je stemt op een partij die jouw wensen en meningen ondersteunt, of je sluit je aan bij een partij om zodoende mee te werken aan het opstellen van het partijprogramma en de richting waarin de partij denkt. Zo werkt het bij ons, als ik het niet verkeerd gezien heb. Echter, ik ken maar heel weinig mensen die zich aansluiten bij politieke partijen. Teveel moeite, te saai, zonde van de gemiste Idols-uitzendingen en ‘s avonds moet er wel gedronken kunnen worden met de vrienden in het lokale café, dus daadwerkelijk lid worden van een politieke partij zit er bij heel veel mensen niet in.


Concluderend: als je in ons huidige systeem dus iets te zeggen wilt hebben over politiek, dan kan dat, dan ga je de partij van jouw keuze steunen en word je lid. Ga je vervolgens gezellig bij de bijeenkomsten zitten en bespreek je met je partijgenoten het programma en de te volgen lijn. Het politieke spel in een notendop.


Wat je dus niet doet als je stemt op politieke partijen, is vervolgens alsnog gaan zitten kankeren op alles wat er op politiek niveau gebeurt. Dat is zielig. Je hebt de kans gehad om je zegje te doen want je steunt een politieke partij door erop te stemmen. Dan had je dus vooraf bij die partij je ongenoegen kenbaar moeten maken en eventueel zelf een actieve rol moeten gaan vervullen om dit ongenoegen plat gestreken te krijgen. Daar hebben dit soort toneelgezelschappen zogenaamde partijprogramma’s voor.


Daarom gaat het argument "Je moet je bek houden als je niet stemt" wat mij betreft absoluut niet op en is het naar mijn bescheiden mening juist andersom: je moet je mond houden als je wel gestemd hebt, want dan heb je simpelweg je keuze al aangegeven. Je hebt een partij jouw stem toevertrouwd en dan moet je daar niet ineens op terugkomen of in comments op websites ineens afgeven op de politiek. Dat is zwaar hypocriet: je kiest voor het politieke systeem en om het dan vervolgens te gaan zitten afbranden, is in mijn ogen jezelf hilarisch voor paal zetten. Ben je het niet eens met de lijn die politici trekken? Jammer joh. Had je er maar niet voor moeten kiezen. Nu dus graag mondje dicht en op naar de volgende verkiezingen, wanneer je weer wel heel kort iets bekend mag maken. En daarna weer met gezwinde spoed mondje dicht, want je hebt tenslotte wederom gesproken en je mening kenbaar gemaakt.


Tot zover deze korte toelichting van één van de meeste gehoorde argumenten als je net als uw gastheer van de anarchistische insteek bent. Een zinloos argument, zoals u hopelijk begrepen heeft. Daarbij wil ik voortaan iedereen die wel stemt direct en persoonlijk verantwoordelijk houden voor genocide op onder andere de Iraakse burgers, het "redden" van banken, het stelselmatig vergiftigen van voedsel, het toestaan van kindermisbruik door hooggeplaatste elite-mensjes, de opgedrongen spionagemogelijkheden van overheden en de kunstmatige instandhouding van ongelijkheid tussen mensen onderling. En ga zo maar door. Iedereen die stemt en dus participeert aan de farce die democratie genoemd wordt, houdt deze walgelijke ellende in stand.


Wees er maar trots op.Bron: anarchiel