Zullen we dan zelf het klimaat maar redden?

Laatste wijziging: maandag 11 januari om 17:58, 2730 keer bekeken
 
Groningen, maandag 11 januari 2010

Iedereen was het er in Kopenhagen over eens: haast is geboden om de negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Maar ondanks alle urgentie kwamen de landen er op internationaal niveau toch niet uit.

De vraag is dan ook: waarom nog wachten op een akkoord tussen landen. Waarom niet kleinschaliger, op lokaal niveau, het voortouw nemen? Welke initiatieven worden er in Nederland eigenlijk allemaal genomen ten behoeve van duurzaamheid en welke zouden we moeten en kunnen nemen?

Een discussie over de mogelijkheden om het broeikaseffect nu al tegen te gaan en over de effectiviteit van het huidige Nederlandse klimaatbeleid. Met Wubbo Ockels (hoogleraar duurzame technologie in Delft), Diederik Samson (Tweede Kamer PvdA) en Bouwe de Boer (energiecoördinator Leeuwarden).

Wubbo Ockels
Wubbo Ockels is Nederland's bekendste astronaut. In 1985 maakte hij zijn eerste ruimtevlucht met de Space Shuttle. Sinds 1992 is Ockels hoogleraar aan de TU Delft waar hij zich verdiept in duurzame techniek. Op dit moment zet hij zich met zijn 'Ladies first' project in om met 1 miljoen Nederlanders een '100 % Schoon Nederland in 2050' van de Nederlandse regering te eisen.

Diederik Samson
Diederik Samson is sinds 2003 fractielid van de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder andere actievoerder en campagneleider voor Greenpeace. Samson bepleit in zijn tienpuntenplan voor het klimaat voor meer regelgeving en normering.

Bouwe de Boer
Bouwe de Boer is energiecoördinator voor de gemeente Leeuwarden en al twaalf jaar beleidsmedewerker energie voor de provincie Fryslân. De provincie heeft aangekondigd binnen 20 jaar de "groenste" provincie van Nederland te willen worden en zich grotendeels van fossiele brandstoffen te ontdoen.

Marco van Veen
Marco van Veen is directeur van SOLARNRG, een onafhankelijk advies- en uitvoeringsbureau voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Op dit moment wil het bedrijf uitbreiden naar België en Spanje, waar de subsidieregeling voor het produceren van zonne-energie aanmerkelijk ruimer is.

 

 Bron: vpro.nl