Wubbo Ockels: klimaatbeleid slingert alle kanten op

Laatste wijziging: zondag 10 januari om 18:07, 2812 keer bekeken
 
Groningen, zondag 10 januari 2010

Het Nederlandse klimaatbeleid schommelt alle kanten op door een gebrek aan kennis en een heldere koers. Die kritiek uitte hoogleraar en astronaut Wubbo Ockels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem moet het kabinet veel meer geld investeren in nieuwe, innovatieve projecten die gericht zijn op een duurzame toekomst.

,,Vanuit het perspectief van de ruimte is het zo bizar dat wij zulke pokerspelletjes aan het spelen zijn met onze atmosfeer en het niet eens kunnen worden en zolang moeten wachten tot er werkelijk actie komt'', zei Ockels mede naar aanleiding van de mislukte klimaattop in Kopenhagen. Nederland zou volgens hem net als Duitsland, Denemarken en Frankrijk koploper in Europa moeten worden in de strijd tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Ons land kan daarbij veel dingen nationaal doen. Maar dan moet de regelgeving wel helder en effectief zijn. ,,De helderheid is er niet en kennis is er ook vaak niet'', constateerde de hoogleraar duurzame technologie aan de Technische Universiteit Delft. Ambtenaren zouden zich volgens hem moeten bijscholen op de universiteit zodat ze beter weten waar het over gaat. Het kabinet moet ook meer geld pompen in duurzaamheid en minder subsidie verstrekken aan de ,,bestaande belangen'', die alle subsidiepotten veel beter kunnen vinden dan jonge, beginnende organisaties en ondernemers.

,,De Nederlandse regering schommelt alle kanten op, omdat we zo ontzettend veel belangen in dat hele potje hebben zitten. Er is geen duidelijke lijn. Wat we nodig hebben, is dat iedereen zich realiseert dat het een recht is om een duurzame toekomst te hebben voor je kinderen en kleinkinderen'', stelde Ockels.

PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom zei dat het kabinet en zijn partij wel degelijk hebben aangegeven waar het met het Nederlandse klimaatbeleid heen moet. De ambitie is 20 procent duurzame energie in 2020. ,,Maar dat is niet keihard'', zei Ockels. Volgens hem is er geen duidelijk plan om dit doel te halen. Naast noodzakelijke bezuinigingen zijn volgens PvdA'er Samsom de komende tijd extra investeringen nodig in het onderwijs en de duurzame economie.Bron: globaldumpster