Kinderarbeid bij Nike niet duurzaam

Laatste wijziging: woensdag 23 december om 20:29, 5309 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 23 december 2009

Uit naar de pers gelekte interne mails van sportkledinggigant Nike blijkt de kinderarbeidafdeling al jaren niet volgens de meest elementaire richtlijnen voor duurzaamheid te opereren. Zo blijken kinderen te werken met niet-duurzaam geproduceerde materialen en wordt nergens gebruik gemaakt van groene stroom of gerecyclede materialen. De Raad van Bestuur van de multinational zou geweten hebben van de misstanden, maar niet hebben ingegrepen. Er lijkt bewust te zijn bezuinigd ten koste van het milieu. Nike ontkent de aantijgingen en laat in een persbericht weten dat de Raad “de misstanden betreurt en alles in het werk stelt om de Kinderarbeiddivisie op korte termijn duurzaam te laten produceren.”

De meeste misstanden zouden plaatsvinden bij de productie van de iconische Nike Air Max. Zowel de raampjes onder in de schoen als de hulsjes aan de uiteinden van de veters zouden gemaakt worden van niet-recyclebaar plastic materialen. Daarbij bevat de lucht die in de schoen wordt gepompt een hoog CO2-gehalte, terwijl al jaren bekend is dat het wijdverbreide fenomeen van het lekprikken van de Air Max ervoor zorgt dat deze lucht alsnog in de atmosfeer terecht komt. Klachten van werknemers worden bovendien stelselmatig genegeerd. De 7-jarige Parhinder Khanesh, die voor Nike werkzaam is in Zuid-India, rapporteerde deze misstanden aan zijn leidinggevenden. Er werd niets mee gedaan. “Sterker nog: ik werd berispt en mijn salaris werd een maand ingehouden. Dat is wel mooi 63 roepi (€0,93) die ik ben misgelopen door mij milieubewust op te stellen.”

Bron / Lees verder: Speld.nl

Noot redactie:

Naar mijn weten/mening zal niet alleen Nike dit doen. De grote merken zijn er op gebrand zo goedkoop mogelijk te produceren om het voor zoveel mogelijk te verkopen.