Kunstmatig opgewekte sneeuwsorm irriteert Chinezen

Laatste wijziging: zaterdag 7 november om 16:02, 3588 keer bekeken
 
Groningen, zaterdag 7 november 2009

Een sneeuwstorm teisterde afgelopen zondag de Chinese hoofdstad Peking. Ongewoon voor deze tijd van het jaar. De sneeuw was dan ook het gevolg van chemische manipulatie van het klimaat door de autoriteiten. De Chinezen waren niet blij met de ingreep in de natuur.

Zestien ton sneeuw kwam er zondag neer op de Chinese hoofdstad, zo meldt China Daily. De storm is het gevolg van grote hoeveelheden chemicaliën die in opdracht van de autoriteiten in de lucht zijn gebracht. De kunstmatig opgewekte storm is het antwoord van de autoriteiten op de aanhoudende droogte in de regio.

De stad was duidelijk niet voorbereid op de sneeuw. Verwarmingsinstallaties van grote gebouwen zijn deze tijd van het jaar nog niet in gereedheid gebracht voor winterse omstandigheden. Duizenden reizigers strandden doordat tweehonderd vluchten door het noodweer zijn vertraagd. Op verschillende plaatsen is de stroom tijdelijk uitgevallen en er hebben zich verschillende verkeersongelukken voorgedaan door de sneeuwval.

Helemaal ongebruikelijk is de weermanipulatie in China niet. De overheid heeft er een speciaal bureau voor in het leven geroepen. Tijdens de viering van de zestigste verjaardag van de Chinese communistische revolutie werden wolken verjaagd om de festiviteiten onder een strakblauwe hemel te kunnen laten plaatsvinden, een ongebruikelijk weerfenomeen in Peking op 1 oktober.Bron: wereldburgers