De Blombos grot

Laatste wijziging: zondag 11 oktober om 19:18, 3945 keer bekeken
 
Groningen, zondag 11 oktober 2009Op 8 december 2001 had de New York Times een hoofdonderwerp in het wetenschapskatern met de titel: "Afrikaanse kunstvoorwerpen suggereren de vroege aanwezigheid van een Moderne Mens".

Het kruisje op de kaart hierboven markeert de plaats van de Blombos grot.

Het onderwerp gaat over de archeologische opgravingen in de Blombos grot, 300 km. ten oosten van Kaapstad. Een team onderleiding van Dr. Christopher Henshilwood, een bekend archeoloog, heeft daar gepolijste en verfijnde gereedschappen gevonden die gemaakt waren van botten, prachtig gesneden punten waarvan sommige zo dun waren dat ze alleen maar gediend kunnen hebben als kunstvoorwerp en rode oker dat net zolang geschraapt is dat er poeder onststond, waarschijnlijk voor grotschilderingen of misschien lichaamsversiering. Al deze fysieke bewijzen wijzen op de vroege aanwezigheid van menselijk leven en de mogelijkheid van deze mensen om deze vondsten te maken, hetgeen erop duidt dat ze veel verder ontwikkeld waren dan de primaten.

Toch is de bodemlaag waarin deze vondsten gedaan werden gedateerd op 70.000 jaar geleden.Dr. Henhilwood zei: "we zijn stellig overtuigd van de leeftijd van de vondsten", en de New York Times beschreef de ontdekkingen als volgt: "Een theorie waaraan lang is vastgehouden, wordt op zijn kop gezet." De reden hiervan? In de 20ste eeuw werd de prehistorie en de gebeurtenissen in het Neanderthal door archeologen en antropologen gezien als de missing link tussen de zich ontwikkelende primaten en de Cro-Magnon Homo Sapiens Sapiens. Maar toen die missing link denkbeeldig was gebleken, begon onderzoek in Afrika het denkbeeld over het ontstaan van de mens te beïnvloeden. Nieuwe feiten zoals ontdekt in de Blombos grot wijzen erop dat zowel de restanten als het gedrag van de moderne mens afkomstig is uit zuidelijk Afrika en dat dit misschien zelfs 100.000 jaar terug gaat. Dit is 30.000 jaar meer als eerst gedacht werd in academische kringen.

Lees meer op wereldgeheimen.nl