Helft Nederlanders klaar met kabinet

Laatste wijziging: vrijdag 18 september om 18:18, 3653 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 18 september 2009


(Novum) – De helft van de bevolking (49 procent) zou donderdag voor de motie van wantrouwen tegen de regering hebben gestemd. Dat blijkt vrijdag uit een representatieve steekproef van Maurice de Hond onder 1200 Nederlanders.

Zowel de PVV als de VVD dienden donderdag een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. De motie van VVD-leider Mark Rutte kreeg veel kritiek van de coalitiepartijen, maar werd gesteund door de SP en de PVV.

Uit de peiling blijkt dat zo’n negentig procent van de aanhang van PVV en VVD de motie steunt. Van de SP-kiezers zou toch nog een kwart tegenstemmen. “Wellicht omdat het een motie was van de VVD”, oppert de opiniepeiler. De kiezers van D66 (58 procent) en GroenLinks (77 procent) zijn in meerderheid tegen de motie.

Van de mensen die in 2006 PvdA stemden is 22 procent voor de motie, maar dat percentage ligt bij hen die nu PvdA stemmen op zeven. Bij het CDA liggen die percentages op zestien en een. Dat geeft aan dat degenen die drie jaar geleden CDA of PvdA stemden voor een belangrijk deel uit onvrede over het optreden van de regering naar een andere partij zijn overgestapt, analyseert De Hond.Bron: dethuisjournalist