Wanneer hoeveelheden eng groot worden

Laatste wijziging: maandag 7 september om 19:41, 4394 keer bekeken
 
Groningen, maandag 7 september 2009

Met name in de exacte wetenschappen zoals kwantum mechanica en astronomie zijn er hoeveelheden die zo groot zijn dat zij niet passen in de bestaande rekenmodellen en theorieën. Wanneer iets enorm groot is en je het niet kunt verklaren, noem je het een nasty infinity. Nasty infinities vormen een parkeerhaven waar je grootheden onder kunt brengen en met rust kunt laten omdat deze onhandelbaar groot in omvang zijn. Men kan zich daarna weer veilig bezig houden met die onderwerpen die wel overzichtelijk zijn.

De politiek kent ook nasty infinities, We hebben gezien dat de vraag van de PVV naar de kosten van immigratie onbeantwoord blijft. Er wordt driftig op internet gespeculeerd waarom, en de algemene tendens is te vermoeden dat het juiste antwoord onaangenaam hoog is. Daarom besloot minister van der Laan er een nasty infinity van te maken. Het is te groot om er over na te denken en te relateren aan alle andere onderwerpen. It’s just too big to consider.

Wanneer je er over na gaat denken wat een politieke nasty infinity is, komen er nog meer naar boven. Ik denk bijvoorbeeld aan de staatsschuld. Volgens Wikipedia heeft de staat dit geld geleend van anderen door obligaties uit te geven. De staatsschuld bedraagt honderden miljarden. Als u en ik dat geld niet bezitten en de pensioenfondsen en banken het ook niet meer hebben, wie zijn dan de eigenaren van al dat geleende geld? Zo’n vraag is ook een nasty infinity. Dus stellen we ons deze vraag niet, of redeneren we deze weg. Waar we ons wel mee bezig houden is de rente en de aflossing van de staatsschuld. Dat is tenminste nog behapbaar.

Wat kost de overheid? Ook zo’n vraag die je moet zien te vermijden. Hoeveel geld komt er vrij wanneer de overheid wordt afgeschaft en er een nieuw systeem wordt ingevoerd? Wanneer de overheid geen geld meer heeft voor onderwijs, gezondheidszorg etc. is dat een zeer gerechtvaardigde vraag. Dan gaat er meer in dan er uit komt. De kosten en de lage efficiency van de overheid vormen wellicht de grootste nasty infinity in de huidige maatschappij.

Daarom doen we net als de wetenschappers. We stellen ons deze vragen niet. In plaats daarvan richten we ons op kleinere vraagstukken. Vraagstukken die gaan over miljoenen en niet over honderden miljarden. Minister van der Laan heeft duidelijk laten zien dat nasty infinities niet bespreekbaar zijn.

Sen HuwaBron: vrijspreker.nl