Wat is emotionele intelligentie?

Laatste wijziging: dinsdag 2 juni om 09:06, 2909 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 2 juni 2009

Emotionele intelligentie (EQ) zegt iets over hoe u in contact staat met uw gevoelens en of u in staat bent die van anderen te herkennen. Als u zich bewust bent van uw eigen emoties en van die van anderen, en deze duidelijk kan projecteren via communicatie, bent u waarschijnlijk beter in staat om moeilijke problemen op te lossen. U zult ze niet gauw uit de weg gaan. EQ werd door verschillende onderzoekers onderzocht en beschreven. Met een beetje Googlen vindt u algauw wat interessante werken voor de liefhebber.

Daniel Goleman bracht in 1995 het boek ' Emotionele Intelligentie' uit. Daniel Goleman was de eerste wetenschappelijke schrijver die het begrip EQ in de wereld bracht. In dit boek beschrijft hij de vijf belangrijke elementen van EQ. En hoe belangrijk die vijf elementen zijn om succesvol in het leven staan.
Andere schrijvers die de term EQ (emotionele intelligentie) in de spotlight brachten zijn o.a.: Hendrie weisinger; een gediplomeerd klinisch psycholoog en organisatorische consulent. Hendrie weisinger schreef het boek 'Emotionele intelligentie op het werk'. Hij beschrijft hoe u het EQ-vermogen kan ontwikkelen en hoe u deze kan gebruiken tegenover andere mensen in een werksituatie. Robert K. Cooper & Ayman Sawaf schreven in 1996 het boek 'Werken met EQ'. Tijdens het schrijven van het boek vond Sawaf een vrijwillige Stichting voor Opvoeding in Emotioneel Alfabetisme. De stichting zoekt al jarenlang naar het verband tussen EQ en leiderschap.

Lees verder op Grenswetenschap

Door Hive Queen