Consument zit niet te wachten op 'slimme' energiemeter

Laatste wijziging: dinsdag 7 april om 22:26, 3193 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 7 april 2009

Ruim 70 procent van de consumenten zit niet te wachten op de invoering van de zogenoemde slimme energiemeter. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het TROS Radar Testpanel waaraan ruim 25.000 mensen meewerkten.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de invoering van de meter. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord met het plan.
 
Een slimme meter kan elk kwartier informatie over het energie-, water- en gasverbruik van een huishouden naar de energieleverancier sturen. Zo kan ook worden opgemerkt of iemand wel of niet thuis is. Ruim 65 procent van de respondenten maakt zich daarom zorgen over privacy.

De stelling van de overheid dat consumenten door de slimme meter gaan besparen omdat ze dan bewuster omgaan met hun energiegebruik, blijkt niet te kloppen met de uitkomsten van het onderzoek. Bijna 1300 mensen die meededen, maken al gebruik van een slimme meter. Van hen geeft 53 procent aan nooit het energieverbruik te bekijken op de bijbehorende website. 60 Procent zegt niet bewuster om te gaan met energie..

Van de ondervraagden zou ruim 20 procent de nieuwe meter weigeren. Overigens blijkt vrijwel niemand te weten dat er een half jaar gevangenisstraf staat op het weigeren van de slimme meter als de wet wordt ingevoerd, aldus TROS Radar.

De Consumentenbond is al lange tijd tegen de invoering van de slimme meter. De bond vindt de cijfers hoogst opmerkelijk. "Dit geeft aan dat je geen slimme meter moet willen invoeren als de helft aangeeft nooit naar een meterkast te kijken. Dan moet je naar andere manieren zoeken om mensen energie te laten besparen'', aldus een woordvoerster.

Bron: ANP, z24
 


Bron: wacholland.org