Meteorietinslag legt ijs op mars bloot

Laatste wijziging: woensdag 1 april om 11:24, 4235 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 1 april 2009

 

Kraters veroorzaakt door meteoren zijn niet bepaald zeldzaam binnen ons zonnenstelsel. Het verbaasde onderzoekers dan ook niet dat vorige jaar op foto’s van mars nieuw gevormde kraters ontdekt waren.

De HiRISE camera aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter ontdekte een 5-tal krater aan het oppervlak van Mars. Kraters met een doorsnede van ongeveer 3 á 5 meter en een diepte van ongeveer 30 tot 60 cm.

Niks bijzonders dus. Wat wel bijzonder was dat ronde deze kraters witte vlekken gezien werden. Iets wat wellicht op het bestaan van  water (ijs) kan duiden.

dn16867-1_300

Enkele dagen later werd dit bevestigd door het Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer van het ruimtevaartuig.  Er is dus werkelijk ijs onder het oppervlak van Mars.

In de maanden die volgde verdween het ijs langzaam uit beeld. Het water is waarschijnlijk verdampt of gesublimeerd in de atmosfeer van Mars. De condities op Mars zijn namelijk niet geschikt voor water om te blijven liggen.

Het positieve van die nieuws is dat water op Mars maar enkele tientallen centimeters diep onder de grond zit. Het water kan dus relatief eenvoudig naar het oppervlak gebracht worden. Handig als we bijvoorbeeld Mars willen gaan koloniseren. We hoeven dan in ieder geval geen grote hoeveelehden water mee te nemen.

Natuurlijk vergroot deze ontdekking ook de kans dat er ergens onder het oppervlak van Mars nog ergens vloeibaar water te vinden is waar dan misschien ook nog leven te vinden valt.

Ironisch aan deze ontdekking is dat wetenschappers zich nu beginnen te realiseren hoe dichtbij ze bij vorige Marsmissies bij de ontdekking van water waren.  Als marslanders net iets dieper konden graven hadden ze mogelijk water al in de jaren 80 ontdekt. Je vraagt je dan af hoe de ruimtevaart zich ontwikkeld zou hebben als ze dat toen daadwerkelijk hadden gedaan.



Bron: zifp.nl