Europarlement overweegt rem op nieuwe voeding

Laatste wijziging: maandag 23 maart om 23:20, 4240 keer bekeken
 
Groningen, maandag 23 maart 2009

Het Europees Parlement overweegt om de komst van nieuwe voedingsmiddelen af te remmen.

Voeding met piepkleine nano-deeltjes moet uit de winkel totdat er goede testen bestaan. Vlees of melk van gekloonde dieren moet compleet worden verboden.

SP-Europarlementslid Kartika Liotard heeft daartoe namens het parlement een standpunt voorbereid. Woensdag is een stemming gepland. Als de EU-landen later akkoord gaan, wordt het een EU-wet.

De SP'ster is tegen vlees en andere producten van gekloonde dieren, omdat het klonen veel dierenleed veroorzaakt. De dieren blijken nogal veel afwijkingen te vertonen.

Veilig

Voedingsmiddelen met nanotechnologie (zoals bepaalde voedingssupplementen en sportdranken) zijn voor Liotard nog niet veilig genoeg. Voor deze voeding met piepkleine deeltjes bestaat namelijk nog geen test om te zien of ze riskant zijn voor de gezondheid.

Bovendien zijn nieuwe producten of gewassen uit niet-Europese landen, zoals ooit de kiwi uit Nieuw-Zeeland, pas welkom als ze er vijftig jaar geen gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt, vindt Liotard. De Europese Commissie had toelating voorgesteld ''na een generatie''.

Kloondieren

PvdA en GroenLinks hebben al gemeld het rapport te steunen, vooral het verbod op producten van kloondieren. Ze willen ook voor andere nieuwe producten testen.

''Nieuwe dingen als vleesvervanger tival en de jonge broccoli bimi zijn veilig, maar we moeten ze volgens standaardprocedures gaan testen en goedkeuren. Daar heeft de consument recht op'', aldus PvdA'ster Dorette Corbey.

CDA-Europarlementslid Lambert van Nistelrooij is nog niet geheel tevreden. Hij wil een versnelde toelatingsprocedure voor bepaalde ingrediënten.Bron: nu