Sahara kan heel Europa van energie voorzien

Laatste wijziging: maandag 16 maart om 17:54, 2085 keer bekeken
 
Groningen, maandag 16 maart 2009

 

Sahara kan heel Europa van energie voorzien
Door een heel klein deel van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kun je heel Europa van energie voorzien. Dat was een optimistisch geluid op de driedaagse klimaatcongres vorige week aan de Universiteit van Kopenhagen.

,,Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt Anthony Patt, die onderzoek doet aan het Internationaal Instituut voor de Analyse van Toegepaste Systemen in Oostenrijk. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon. Europa is al een tijd geïnteresseerd in een project om zonne-energie uit de Sahara halen.

Stoom
“Het systeem is zowel technisch als financieel haalbaar”, aldus Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken. Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.

Goedkoop

Het congresrapport wordt in december aan de deelnemers van de VN-Klimaattop in Kopenhagen overhandigd.


“Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie”, zegt Patt, “en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald”. Volgens zijn berekeningen kan een investering van 55 miljard euro het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders.


Bron: happynews.nl