Angst voor prik tegen kanker

Laatste wijziging: dinsdag 3 maart om 14:47, 3830 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 3 maart 2009

BILTHOVEN - Veel meisjes zijn angstig door indianenverhalen over de inenting tegen baarmoederhalskanker. Daardoor laat maar 70 procent van de meisjes die zijn opgeroepen voor een prik tegen baarmoederhalskanker, zich inenten.

Een meisje wordt ingeënt met een vaccin tegen baarmoederhalskanker. FOTO EPA

Het percentage komt naar voren uit een peiling door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Marina Conyn van het RIVM, verantwoordelijk voor de organisatie van de rijksvaccinaties, wijt het probleem voor een deel aan onduidelijkheid over de werking van het medicijn.
Op internet circuleren veel verhalen waarin de veiligheid van vaccinatie in twijfel wordt getrokken. In de Verenigde Staten stierven meisjes nadat ze waren ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Maar een verband tussen hun dood en de inenting is niet gevonden.

Vanaf maandag vinden de eerste vaccinaties tegen de aandoening plaats bij meisjes die dit jaar 13 tot en met 16 jaar worden. In september beginnen de reguliere inentingen van 12-jarige meisjes binnen het Rijksvaccinatieprogramma.

Voor de tweede groep hoopt het RIVM dat ongeveer 85 procent de prikken zal laten zetten. Voor de inentingen tot en met september zijn 380.000 meisjes opgeroepen.
Het is voor het eerst dat er in deze leeftijdsgroep grootschalig wordt gevaccineerd, zegt Conyn. ,,We hebben ervaring met ouderen die we op grote schaal een griepprik aanbieden en zuigelingen die op de consultatiebureaus worden ingeënt.’’ Van de Nederlandse kinderen is circa 95 procent gevaccineerd.

 

Lees ook: Antwoord aan de meisjes, ouders die vragen hebben over het HPV-vaccin Cervarix Bron: ad.nl