Vragen over de veiligheid van vaccins

Laatste wijziging: vrijdag 27 februari om 19:53, 3791 keer bekeken
 
Groningen, vrijdag 27 februari 2009

Gezondheidsambtenaren waren gedwongen 21.000 doses van het vaccin v00r meningitis C terug te trekken van huisartspraktijken over heel Groot-Brittannië nadat bleek dat een aantal doses mogelijk vervuild konden zijn met een bloedvergiftigende bacterie.

Meer dan 60.000 doses van het vaccin, dat wordt gegeven aan alle vier maanden oude baby’s, kunnen mogelijk vervuild zijn met de door ziekenhuizen verkregen infectie, de Staphylococcus aureus bacterie, en een derde daarvan was reeds verzonden naar vaccinatieklinieken voordat ambtenaren bewust werden van het probleem.

Er word aangenomen dat ambtenaren binnen het ministerie van Volksgezondheid en de vaccinfabrikanten sinds dinsdag zouden moeten weten van het probleem maar pas gisteravond een noodoproep uitgaven na benaderd te zijn geweest door The Independent over de mogelijke besmetting.

Gisteravond eiste het Tory gezondheidsteam antwoorden over waarom het zo lang had geduurd om het vaccin terug te trekken en zei dat er mogelijk behoefte was aan een onderzoek. Het is niet bekend hoeveel kinderen de dosis hebben gekregen maar een ambtenaar zei dat er tot nu toe nog geen meldingen waren van enige nadelige reacties.

In een verklaring ontkende het ministerie van Volksgezondheid dat  besmette monsters op de Britse markt terecht gekomen waren. “Twee partijen zijn geïdentificeerd en worden terug geroepen als een puur preventieve maatregel. Deze twee partijen zijn alle routine kwaliteit testen gepasseerd inclusief een steriliteit test.”

De onthulling komt op een kritiek moment gegeven het feit dat veel ouders nog steeds achterdochtig zijn over vaccinaties bij kinderen te wijten aan de ongegronde angst over het mazelen, bof en rodehond (MMR) vaccin dat incorrect in verband werd gebracht met autisme in een 10 jaar geleden gepubliceerde studie en sindsdien herroepen is.

Het meningitis C vaccin, verkocht onder de handelsnaam Menjugate, wordt vervaardigd en verpakt in Italië door Novartis, een multinationale farmaceutische onderneming. Een insider vertelde The Independent dat elke besmetting met Staphylococcus, dat verbonden is met MRSA, mogelijk heeft plaatsgevonden tijdens de bereiding van het vaccin in het productiecentrum in Siena.Bron: ditkannietwaarzijn