Zoeken
 


Wisten italiaanse zeevaarder van amerika, 150 jaar voor Columbus?

Laatste wijziging: zaterdag 16 oktober 2021 om 18:07, 1653 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 16 oktober 2021


Paolo Chiesa, professor middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Milaan, claimt in een nieuw onderzoek dat Amerika vermeld wordt in een Italiaanse boekenreeks genaamd de Cronica universalis. De boeken werden tussen 1339 en 1345 opgesteld door de Milanese monnik Galvano Fiamma (1283 -1344) die plekken noemt als YslandiaGronlandia (IJsland en Groenland) en een plek genaamd Marckalada (ook wel Markland genoemd). Volgens Chiesa verwees deze laatste naam naar een plek die zich aan de huidige oostkust van Canada bevond. Een Italiaanse monnik uit de dertiende eeuw wist dus al van het bestaan van een deel van het Amerikaanse continent, ver voordat Columbus zijn beroemde ontdekkingsreis maakte.

De Cronica universalis is pas in 2013 ontdekt in een privécollectie. Het lijkt een van de latere werken geweest te zijn van Galvano Fiamma, een monnik wiens ambitie het was om de gehele geschiedenis van de wereld te beschrijven in vijftien boeken, vanaf de ‘creatie’ tot aan zijn eigen tijd. Het lijkt erop dat de Cronica universalis nooit is afgemaakt, of dat een groot deel verloren is gegaan, aangezien het werk halverwege het vierde boek abrupt eindigt.

Lees verderBron: archeologieonline.nl

Voeg toe aan: