Zoeken
 


Dreigen met straf voor liegen werkt niet bij kinderen

Laatste wijziging: woensdag 10 december 2014 om 10:31, 4009 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 december 2014

Kinderen gaan niet minder liegen als hen een straf voor leugens in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.  

Kinderen zijn het meest geneigd om leugens te vermijden als hen wordt uitgelegd dat ze anderen met dat gedrag kunnen kwetsen.

Als er wordt gedreigd met straffen, gaan ze juist vaker liegen.

Dat melden onderzoekers van de McGill Universiteit in Canada in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Child Psychology.

"De boodschap van het onderzoek is dat straffen niet leidt tot het vertellen van de waarheid", verklaart hoofonderzoekster Victoria Talwar op de nieuwssite van de McGill Universiteit.

Volgens haar kunnen zowel ouders als leraren hun voordeel doen met haar bevindingen. "Het dreigen met straf voor leugens kan het omgekeerde effect hebben bij kinderen: ze zijn dan meestal minder geneigd om de waarheid te vertellen als ze daartoe worden aangemoedigd", aldus Talwar.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: