In Nederland leven 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens, een toename van 1 procent in vijf jaar tijd.
Dat staat in een onderzoek naar de ontwikkeling en aanpak van armoede in Europa, dat vrijdag op de internationale dag tegen de armoede is gepubliceerd.
Het rapport is een uitgave van Platform31 uit Den Haag, een kenniscentrum voor stedelijke en regionale ontwikkeling, en het European Urban Knowledge Network (EUKN).
Het risico van armoede en sociale uitsluiting onder kinderen nam afgelopen vijf jaar toe met 1,5 procent tot 17 procent. In totaal leven 604.000 Nederlandse kinderen onder de armoedegrens.
Platform31 stelt dat armoede in Nederland zich vooral concentreert in stedelijke achterstandswijken.
''Die concentratie en tegelijkertijd afzondering van andere groepen in de samenleving verkleint de kansen voor armen hun situatie te verbeteren. Dit zorgt onder kinderen voor ongelijke kansen in het onderwijs en later ook op de arbeidsmarkt", zeggen de onderzoekers.
Verschillende terreinen
Armoede kan volgens hen alleen effectief worden bestreden door een aanpak op verschillende terreinen tegelijk, waaronder onderwijs, arbeidsdeelname en huisvesting.
Volgens directeur Hamit Karakus van Platform31 moeten meer Nederlandse steden kiezen voor een integrale aanpak zoals nu op Rotterdam-Zuid.
''Daar werken in een nationaal programma het Rijk, gemeente, onderwijs, zorginstellingen en bedrijfsleven samen in de aanpak van achterstanden. De ervaring leert dat langdurige, integrale projecten effect hebben", aldus Karakus, die eerder als wethouder van Rotterdam verantwoordelijk was voor het programma.
Door: ANP
Voeg toe aan: