Zoeken
 


Voldoet de huidige maatschappij nog wel?

Laatste wijziging: dinsdag 22 april 2014 om 09:11, 4304 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 22 april 2014

Voldoet de huidige maatschappij nog wel?

We voelen bijna allemaal wel dat er iets niet meer klopt. Het is alsof je een jas aan hebt die niet meer goed past.
De huidige maatschappij geeft ons geen voldoening meer, velen voelen zich ongelukkig. Mensen kunnen de vinger niet op de zere plek leggen. Vervolgens gaan ze zoeken waar het allemaal aan zou kunnen liggen. Vaak wordt de "schuld" neergelegd in de buitenwereld, terwijl het proces zich juist afspeelt in de binnenwereld van eenieder.
Er speelt iets in je eigen systeem wat niet langer functioneert voor jou, je systeem geeft feilloos aan dat er iets mag veranderen. Zolang we dus naar de buitenwereld blijven wijzen en deze signalen niet oppikken verandert er niets in onszelf. Door niet naar binnen te gaan en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is, heb je geen controle over je eigen systeem en heeft angst de vrije hand.

Angst is namelijk een van de grootste onderdrukkers van ons systeem. Angst komt vanuit je gedachten (ego-hoofd) en is een irreële gedachte. Ooit een baby of klein kindje gezien dat bang doet? Pas tijdens het groot groeien zijn we angst gaan ontwikkelen. Dus eigenlijk bestaat angst niet echter is deze gecreëerd door ons brein.
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat je liefde en angst hebt (hart en hoofd). Geld en materie zijn gekoppeld aan ons ego, liefde kan niks met geld en materie. Stel je nou eens voor dat geld plotseling wegvalt, wat gebeurt er dan met het ego? Deze raakt in eerste instantie in paniek en wordt bang.

Kijk maar eens naar de mensen die op dit moment op grote schaal hun baan kwijt raken en ineens geen geld meer hebben? Mensen zijn afhankelijk geworden/gemaakt van geld, zonder geld geen hypotheek en brood op de plank. Als het geldsysteem ineen klapt, valt er ook een groot machtsmiddel weg. Hierdoor zullen er veel mensen zijn die in paniek kunnen raken vanwege een niet eerder gekende vrijheid. Wat vertaald wordt naar chaos in het menselijke systeem, mensen zullen het niet als vrijheid herkennen. Willen we weer gelukkig worden dan is het zaak vrij te worden van angst zodat we kunnen gaan doen waar ons werkelijke verlangen ligt.

Het wordt tijd los te breken van de keten en weer te gaan voelen wat je als individu wilt in plaats van wat maatschappelijk gezien de weg is. Op dit moment zie je dat veel mensen depressieve gevoelens ervaren, zoekende zijn en een gemis ervaren dat ze niet kunnen benoemen. Het ligt als een druk op hen. Levensvreugde verdwijnt en ze voelen zich opgesloten, vastgezet. Depressies en ander geestelijk lijden rijzen de pan uit. Het leven wordt als beperkend ervaren in plaats van als een vat vol mogelijkheden.

Mensen die met deze klachten naar de huisarts gaan krijgen al snel antidepressiva voorgeschreven om zich rustiger te voelen van binnen. Dit werkt hetzelfde als een paracetamol tegen de hoofdpijn, de symptomen zijn even weg maar de kern van het probleem blijft in slapende stand aanwezig. Jaren later slikt men deze medicatie vaak nog omdat men er afhankelijk van is geworden. Zo worden de pieken en dalen van je gevoelens, emoties stil gelegd. Je kunt eventueel naar een reguliere hulpverlener om gesprekken aan te gaan. Helaas zien we in de praktijk dat de kern/oorsprong van het "probleem" zelden wordt achterhaald. Mensen komen er dikwijls teleurgesteld vandaan en hebben niet het idee dat er wezenlijk iets veranderd is. Het vertrouwen is daarmee ook verdwenen en zo lopen de mensen nog vaster in het net van de verstikking. Omdat de kern van het "probleem" zelden wordt aangepakt is de kans groot dat je in kringetjes gaat draaien van ups en downs. Terugkerende patronen van gevoelens, emoties en lichamelijke klachten; vaak vertaald naar bijvoorbeeld een burn-out.
Ik wil hierbij niet generaliseren qua reguliere hulpverlening, er zal zeker ook goede hulp geboden worden, echter is dit vaak de ervaring die we horen van mensen.
Wat wij ervaren in ons werk is dat mensen tools willen ontvangen om zelf hun eigen sturing weer in handen te kunnen nemen. Dat geeft kracht, vertrouwen en het gevoel dat er weer beweging in komt. Inzichten krijgen over je eigen systeem zodat je weer vanuit je eigen autoriteit kunt gaat handelen.

Veel mensen hangen nu tussen de onderdrukking en de vrijheid in, stuurloos en zoekende naar iets echter niet wetende wat. Door de vele zorgen die ze aan hun hoofd hebben is er ook geen ruimte om echt te voelen wat er daadwerkelijk gebeurt in henzelf. Het is belangrijk dat mensen op zoek gaan naar hun eigen waarheid, zelf gaan nadenken en vooral gaan voelen. Los van de automatische piloot die wij door het leven gewend zijn te volgen.

Het wordt tijd de te krappe jas uit te trekken!

Auteur: Cindy Kuiper
cintracoaching@live.nl

 Bron: Cintracoaching

Voeg toe aan: