Zoeken
 


Academici willen god noch partij bij ambtenaren

Laatste wijziging: donderdag 2 mei 2013 om 14:30, 4148 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 2 mei 2013

Een dertigtal academici, ondernemers en publieke figuren pleit in een open brief voor een totaalverbod op het dragen van religieuze en ideologische symbolen bij ambtenaren. De ondertekenaars willen zo het seculiere karakter van de overheid versterken, klinkt het.

Jurgen Slembrouck - van de Universiteit van Antwerpen - schreef de brief. De vrijzinnige academicus erkent de voordelen van diversiteit van vrijheid, maar benadrukt dat die ook voor problemen kunnen zorgen. "Neutraliteit verbindt vrije burgers met het centrale gezag. Het spoort hen aan om gedeelde waarden en normen na te leven. We vragen u dan ook met aandrang om het neutraliteitsprincipe niet op te geven."

"Een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door ambtenaren is een noodzakelijke voorwaarde voor de sociale cohesie binnen een door diversiteit gekenmerkte samenleving", klinkt het. "Hoe kunnen mensen nog samenleven als ze andere antwoorden formuleren op dezelfde zingevingsvragen? Welk gezag wordt nog door vrije mensen aanvaard? Het is precies op die vragen dat een seculier samenlevingsmodel een antwoordt biedt", stelt Slembrouck.

De ambtenaar moet zich realiseren dat het dragen van religieuze en ideologische symbolen de indruk kan wekken dat ook de dienstverlening erdoor gekleurd is. Slembrouck vraagt daarom dat de overheid de menselijke vrijheid centraal plaatst, "door levensbeschouwelijk en ideologisch onbevooroordeeld te zijn en iedere zweem van partijdigheid te vermijden".

Onder andere ondernemer Roland Duchâtelet, acteur Kurt Defrancq, moraalfilosoof Etienne Vermeersch, gewezen senator Jacinta De Roeck en de Nederlandse rechtsgeleerde Paul Cliteur zetten hun naam onder de brief. Er is ook een internetpetitie opgestart.

Lees hier de volledige open brief.Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: