Zoeken
 


Europa plant controle op kleinschalige teelt van fruit en groenten

Laatste wijziging: woensdag 24 april 2013 om 09:23, 4856 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 24 april 2013

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Gevreesd wordt dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa en dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening inzake de zadenmarkt. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Tot nu toe werd een uitzondering gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die voornamelijk voor de ruilhandel gekweekt werden en in kleine hoeveelheden verhandeld werden.

Ook niet wegschenken
Volgens de plannen van de Commissie zullen hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken.

Heel wat oude groente- en graansoorten zullen daardoor uit de teelt verdwijnen, zo luidt de kritiek van Oostenrijkse milieuorganisaties. De verplichte registratie van alle soorten zaaigoed zal tot een uniformisering leiden, zo vrezen de activisten.

Controle en straffen
De kleinschalige agricultuur zal door de nieuwe wetgeving totaal uitgesloten worden van de zaaigoed-verspreiding, zo luidt het in een gemeenschappelijke tekst bij de petitie van Arche Noah en Global 2000. De toelatingsprocedures zouden de kleine tuinier voor onoverkomelijke financiële en bureaucratische problemen stellen. Daarnaast zijn de milieuorganisaties beducht voor een strenge controle. Op het ruilen van niet toegelaten zaden zouden zware straffen komen te staan.

Voedingsconcerns
Enkel de grote concerns van levensmiddelen zouden baat hebben bij de nieuwe wetgeving, zo voeren de milieuorganisaties aan. Die verdelen nu al het gros van de zadenmarkt onder elkaar.


Noot redactie:

Hebben we nou al eens een keer door dat het vierde rijk de mensheid geheel onder controle wil hebben? Het water zijn ze aan het privatiseren en is in sommige landen al geprivatiseerd en is het zelfs verboden om regenwater of sneeuw op te vangen. Biologisch voedsel wordt verbannen en verboden en de mensen worden afhankelijk van Monsanto zaadjes/voedsel. Die ook achter de bijensterfte zit. Wie het water en voedsel controleerd heeft de gehele zeggenschap over leven en dood. Worden we nu wakker of blijven we lekker slapen. Gaan we ons hierbij neerleggen en het accepteren?

Vroeger verstopten we de joden voor de Nazi's, straks moeten we onze voedselplantjes verstoppen voor de Nazi's. 

Water en voedsel is een basisrecht, een menselijk recht, een natuurlijk recht. Niemand mag en kan je dit ontnemen.

Wat een wereld wat een wereld. Nu willen ze ons ook uit de tent lokken dus we blijven maar rustig ademhalen. Maar vroeg af laat komt er een groot verzet als dit wordt doorgedrukt.

Ondertussen lekker biologisch voedsel blijven zaaien, poten en kweken. Voor jezelf en voor je medemens. Deel de zaadjes en geef ze weg, ruil ze voor andere zaadjes of verkoop ze tegen kostprijs. Op diverse plekken zijn veel mensen dit al aan het doen.

Ze zullen ons nooit kunnen stoppen want wij zijn met veleBron: demorgen.be

Voeg toe aan: