Zoeken
 


Tweede kamer wil eerste kamer afschaffen

Laatste wijziging: maandag 22 april 2013 om 12:09, 4410 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 april 2013

Als de Eerste Kamer om politieke redenen het kabinet tegenwerkt, kan die beter worden afgeschaft. Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in De Telegraaf.

"Als de Eerste Kamer het politieke primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen, dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde."

'Authentieke rol'

Zijlstra wijst erop dat de Eerste Kamer is bedoeld om de kwaliteit van wetgeving te toetsen. Als de krant hem vraagt of de senaat niet beter kan worden opgedoekt, als goede wetsvoorstellen toch steeds worden weggestemd, zegt hij: "Ja, in die situatie. Want dan moet je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer."

De VVD-fractievoorzitter gaat er vooralsnog van uit dat de senaat "gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie."

Noot redactie:

De 2de kamer wil de eerste kamer haar mond snoeren. De eerste kamer is wat mij betreft, of in ieder geval in mijn ogen een veiligheidsnet zodat de 2de kamer hun ondoordachtzame politieke wensen en besluiten niet zomaar kunnen doorvoeren.

Als je het mij vraagt proberen ze een weg te scheppen om de eerste kamer af te schaffen zodat de 2de kamer geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen en zonder pardon hun waanzinnige en absurde plannen door kunnen voeren. Eng, heel eng.Bron: nos.nl

Voeg toe aan: