Zoeken
 


Boring schaliegas gevaar voor drinkwater

Laatste wijziging: maandag 15 april 2013 om 10:09, 2879 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 15 april 2013

Volgens waterbedrijf Vitens kan de winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. En dat is volgens Vitens niet de enige negatieve bijwerking.

Schaliegas is gewoon aardgas dat zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Om het te winnen, moet soms door de ondergrondse watervoorraden heen worden geboord.

Volgens onderzoeksinstituut TNO zit er in de Nederlandse bodem 200 tot 500 miljard kuub aan schaliegas. Ter vergelijking: de gasbel in Slochteren had 2800 miljard kuub. Daar is nu -volgens schattingen- ongeveer 700 miljard kuub van over.

In heel Europa zit volgens schattingen van de Amerikaanse overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA) 18.000 miljard kuub schaliegas in de bodem. TNO denkt dat deze schatting aan de zeer hoge kant zit, en gaat uit van de helft.

Tienduizenden Nederlanders zonder water

Volgens Vitens kunnen door verontreiniging van het grondwater tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op het achterlaten van chemicaliën in de bodem, aardbevingen en het vrijkomen van methaan.

Boxtel bang voor schaliegas

Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland met 5,7 miljoen klanten, vindt dat er niet naar schaliegas moet worden geboord voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten. De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over de schaliegaswinning.

In Nederland wordt nu onderzoek gedaan naar de veiligheid van boringen naar schaliegas. Tot dat tijd mogen er geen proefboringen worden gedaan. Het rapport moet voor de zomer klaar zijn.

Energierevolutie in de VS

De VS heeft volop ingezet op schaliegas. Het wordt er in grote hoeveelheden naar boven gepompt. Het is zo succesvol dat de VS over een aantal jaar niet meer afhankelijk is van het buitenland als het gaat om grondstoffen.

Volgens de EIA was in 2000 1 procent van de gaswinning in de VS afkomstig uit schaliegas. In 2010 was dit al ruim 20 procent, en de EIA verwacht dat het in 2035 46 procent zal zijn. Dat maakt de VS onafhankelijker van olieproducenten als Rusland en het Midden-Oosten.

Frankrijk: te gevaarlijk

Frankrijk is gestopt met proefboringen naar schaliegas. Het land vindt het te gevaarlijk. Ook Oostenrijk gaat er niet mee verder, omdat het door de milieugevolgen te duur is.

Groot-Brittannië overweegt weer met proefboringen te beginnen. Deze waren gestopt na een aantal lichte aardbevingen. Ook Spanje heeft plannen voor proefboren. De Spanjaarden zien schaliegas als extra inkomstenbron tijdens de economische crisis.



Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: