Zoeken
 


Greenpeace: Verbod op 7 pesticiden nodig om bijenpopulaties te redden

Laatste wijziging: woensdag 10 april 2013 om 09:45, 2316 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 april 2013

Om de bedreigde Europese bijenpopulaties te redden, moet de Europese Unie onmiddellijk een verbod uitvaardigen op zeven pesticiden die gevaarlijk zijn voor de diertjes. Dat concludeert milieuorganisatie Greenpeace op basis van een nieuw wetenschappelijk rapport, 'Bees in Decline'. Ook Natuurpunt steunt de eis. "Al zijn er meer maatregelen nodig, zoals het versterken van natuur in landbouwgebieden", klinkt het.

Momenteel zijn binnen Europa al gesprekken aan de gang rond een verbod op drie pesticiden (nicotinoïden). "Die werken systemisch, wat betekent dat ze in de hele plant doordringen en bijen er dus rechtstreeks door aangetast worden bij het bestuiven", legt landbouwexperte Annelore Nys van Natuurpunt uit. "De vier bijkomende pesticiden waarvoor Greenpeace nu een verbod vraagt, doen dat niet. Het rapport bevat echter sterke aanwijzingen dat ook zij erg schadelijk zijn voor bijen, omdat ze ermee in contact komen via bijvoorbeeld grondwater."

Volgens de Greenpeace-studie kunnen de pesticiden niet alleen dodelijk zijn, de bijen die het wel overleven, lijden vaak onder negatieve effecten zoals een neurotoxische impact op leerprocessen of een verstoring van het voedingspatroon.

Natuurlijke habitat
"Een verbod op pesticiden is echter maar één stap", zegt Nys. "Dat bijen nu op een lage voedselbron als maïs gaan zitten en zo de pesticiden opnemen, komt door een tekort aan natuurlijke habitat. Het plaatsen van bloemenranden langs akkers kan daaraan verhelpen."

In België wil de FOD Volksgezondheid met een 'bijenplan' via onder meer sensibilisering de massale bijensterfte een halt helpen toeroepen.Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: